La mitjana d'ocupació als apartaments turístics associats a ATA ha estat del 83% a l'agost, essent un any més el millor més, seguit de molta més distància del juliol, amb un 63% d'ocupació i el juny, un 52%.
Aquest setembre s'espera que creixi en relació al mateix període de l'any passat. Tot i això, el sector no haurà complert les expectatives, especialment el mes de juliol.
Des de l'Associació Turística d'Apartaments han detectat una davallada del 10% de les ocupacions de turisme francès. Ho atribueixen sobretot al lloguer que es fa de forma il·legal entre particulars i sense complir amb la normativa.
Segons denuncien en un comunicat, acostumen a anunciar-se per les xarxes socials, amb grups privats per Facebook per exemple o a través de grups de Whatsapp. "Molts propietaris d'origen francès lloguen els seus habitatges a turistes del seu país" sense cap control, es queixen des de l'ATA. Entre les diferents situacions, han detectat casos d'allotjaments que no estan donats d'alta del registre oficial de la Generalitat i d'altres que sí que ho estan però que no fan les corresponents declaracions a Hisenda ni de taxa turística.
És per això que ho han posat en coneixement a la direcció general de turisme de la Generalitat perquè actuï.
El president de l’Associació, Lluís Parera, assegura que aquestes actuacions estan "perjudicant molt la imatge" dels professionals que fan les coses ben fetes i també fa especular molt el preu de l’habitatge d’ús turístic. Parera ha denunciat un cop més la "passivitat i la inacció" de la Generalitat davant la creixent problemàtica de l’intrusisme al sector.
Altres factors que podrien haver influït en la davallada del turisme francès són les altes temperatures com a conseqüència del canvi climàtic. Creuen que alguns no han visitat aquest any la Costa Brava perquè ja han pogut gaudir de temperatures bones als seus llocs de residència. D'altres, han deixat de llogar apartaments perquè han comprat habitatges. I un altre dels factors possibles són els episodis de conflictivitat que hi ha hagut a França amb el moviment d''armilles grogues'.
A banda de la davallada del turisme francès, aquest any també s'ha notat una disminució del procedent de Bèlgica, que feia llargues estades a la Costa Brava. Per contra, el turisme alemany i l'holandès s'han mantingut.
Una dada positiva és que l'increment de turisme català, sovint atret per les ofertes d'última hora, ha "compensat" en bona part la disminució del turisme estranger. També hi ha hagut un augment del turisme italià al sud de la Costa Brava per les campanyes de promoció que s'han fet.
Per altra banda, també s'ha detectat que les estades fora de la temporada alta també són més curtes que altres anys.
Constituïda el 1993, l'ATA aglutina 12.000 apartaments i vil·les de lloguer turístic legalitzat a la Costa Brava, Interior i Pirineu de Girona. L’Associació està integrada per intermediaris i propietaris d’Habitatges d’ús Turístic i blocs d’Apartaments Turístics.