En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una jove mirant una de les peces de l'exposició del CaixaForum. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les parets del CaixaForum de Girona exposen des d'aquest dijous diferents instants d'una de les èpoques "més convulses" del segle XX.

El període que va del 1914 fins el 1945 va ser un dels més complicats, però alhora, un dels més prolífics des d'un punt de vista artístic.

Pintura, collage, fotografia i escultura van ser el reflex d'una etapa "clau" de la història segons el comissari de l'exposició 'Les avantguardes històriques 1914-1945. Construint nous mons', Josep Salvador.

A partir d'un total de 162 peces es pretén exposar "la base del desenvolupament de la modernitat" malgrat la difícil situació política, social i econòmica que vivia el món. Una proposta que repassa de manera temàtica uns anys que van servir per fer aflorar l'art, al compàs de la tecnologia.

En aquest sentit, Salvador assenyala que el resultat és un període "d'intensa creativitat, marcat per la voluntat d'investigació i democratització de la cultura". "El que es pretenia i es va aconseguir va ser poder apropar-ho a totes les capes socials", explica el comissari.

Aquesta proposta expositiva aplega primeres figures de l'escena creativa d'aquesta època. Entre tots ells destaquen l'escriptor surrealista francès André Breton, el pintor i escultor Marcel Duchamp, l'artista dels Estats Units Man Ray (autor de bona part del material fotogràfic de la mostra) o el pintor català i un dels màxims exponents del surrealisme, Joan Miró.

Una de les particularitats de la mostra és l'exposició de divuit objectes de l'època de la vida quotidiana, com una cafetera, una ràdio o una màquina d'afaitar. L'objectiu és donar rellevància al paper que va jugar la tecnologia. La directora del CaixaForum de Girona, Anna Colomer, explica que el context històric "ve marcat pel desenvolupament tecnològic i artístic".

Aquests objectes provenen de la Col·lecció Alfaro Hofmann, que és única a escala mundial en el camp del disseny industrial, i que subratlla el valor de l'objecte com a símbol de "progrés, llibertat i desenvolupament".

La mostra es completa amb la projecció de quatre films amb títols com 'Anémic Cinema', de Marcel Duchamp, 'Entr'acte', de Francis Picabia, 'Temps Moderns' de Charles Chaplin i 'El cuirassat de Poetkim' de Sergei Eisenstein.

La mostra estarà oberta al públic fins el proper 23 de febrer, i es tracta d'una col·laboració entre CaixaForum i l'Institut Valencià d'Arts Modernes (IVAM). Entre les diferents activitats programades hi ha visites comentades, vermuts tertúlia a més de quatre cicles de conferències. També s'espera que hi hagi visites per a estudiants de diferents nivells.