La Unitat d'Hemodiàlisi del Trueta de Girona té des d'aquesta setmana una nova planta d'aigües renovada per "millorar la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients" amb malaltia renal crònica.
La planta és imprescindible en les unitats de diàlisi perquè els pacients estan connectats a uns aparells a través dels quals la seva sang es barreja amb l'aigua ultrapura provinent d'aquesta planta, mitjançant uns filtres que emulen la funció que fan els ronyons en persones sanes.
Fins ara, la planta estava formada per dos anells que distribuïen aigua osmotitzada. Amb la reforma, mantindrà el doble anell però el primer servirà per al subministrament principal, que correspondrà a aigua ultrapura, i el segon serà d'aigua osmotitzada, que recupera part de la instal·lació que hi ha actualment. Així, la planta agafa l'aigua convencional i la converteix en aigua ultrapura per un procés de doble osmosi inversa.
D'altra banda, s'han renovat els monitors d'hemodiàlisi per aparells d'última generació.
Es calcula que el 10% de la població pateix una malaltia renal crònica en fase avançada, que afecta tant home com dones. En els casos en els quals els dos ronyons funcionen per sota del 60 % de les seves possibilitats es considera una malaltia renal crònica i en els casos en què els ronyons funcionen menys del 10%, cal plantejar un tractament que substitueixi la funció que fan.
Això obliga els malalts a sotmetre's a un trasplantament renal o a diàlisi. S’estima que a la Regió Sanitària de Girona hi ha aproximadament un miler de pacients amb malaltia renal crònica, dels quals 583 ja estan trasplantats. Pel que fa a la resta, 390 pacients fan hemodiàlisi i un centenar més es fan diàlisi peritoneal, és a dir, es fan el tractament a domicili. Al Trueta es fan unes 6.000 sessions de diàlisi cada any.