Després de la consolidació de la població de cabres hispàniques al massís del Montgrí, Agricultura i Agents Rurals estan estudiant com ampliar el ventall genètic de les prop de 250 cabres que hi habiten.
El sotsdirector d’Activitats Cinegètiques, Jordi Ruiz, ha afirmat que tots els exemplars que hi ha actualment provenen d'una mateixa família d'"entre quatre i sis individus".
10 anys després de la seva introducció la població ha crescut i el seu estat de salut és bo, però el Departament d'Agricultura vol evitar possibles problemes. "Numèricament demogràficament la població evoluciona satisfactòriament però en canvi genèticament te una diversitat pobra", ha conclòs Ruiz.
Per això ara estudien intercanviar unes cinc cabres amb cinc altres animals de la mateixa espècie que habiten a Montserrat o als Ports de Beseit. Amb això s'ampliarà "la diversitat genètica" i evitarà futurs "problemes". Jordi Ruiz ha detallat que la consanguinitat pot reproduir malalties o generar "avortaments i dificultats en la natalitat".
El sotsdirector ha realitzat aquest anunci durant el recompte d'exemplars que s'ha fet aquest dimecres al matí al massís del Montgrí. Es tracta d'un dels dos censos que es fa anualment a la població per controlar "l'èxit reproductor" i veure com evoluciona.
La població de cabra hispànica en el Montgrí és "nova", ja que es va introduir en el massís després que uns quants exemplars s'escapessin del Parc de Sobrestany, a Torroella de Montgrí, el 2008. Al principi, Ruiz diu que aquest fet els va crear "una mica de neguit" perquè no sabien amb exactitud l'espècie de cabres que s'havia escapat.
Finalment, després de confirmar que es tractava de cabres hispàniques "autòctones" van decidir deixar que campessin pel massís "pel potencial ecològic" que comporten.
L'alcalde de Torroella, Jordi Colomí, ha destacat que són un "atractiu" en dos àrees diferents. La primera, ambiental, ja que "netegen els sotaboscos" i això minimitza el risc d'incendi a la zona. Per altra banda, també representa un reclam per als visitants del Parc Natural, ja que poden veure cabres a prop.
El cens s'ha elaborat repartint diferents Agents Rurals amb persones del Parc Natural del Montgrí arreu del massís. Tots ells portaven binocles, un full de registre i un recorregut marcat. En el moment que algun membre del grup observava algun exemplar, apuntava l'hora, quants animals veia i el punt on els havia vist en el mapa.
Posteriorment, es recopilaran les dades recollides avui sobre el camp i es comprovarà que cap dels grups hagi apuntat els mateixos exemplars a partir del registre amb l'hora i el punt geogràfic que hi ha en els documents.