6 alumnes d’entre 6 i 9 anys de les escoles Puig de les Cadiretes i Lacustària han participat al Programa Nen@s amb moviment.
Un Programa impulsat per l’Institut Català de la Salut i amb l’objectiu d’invertir la tendència de prevalença de l’obesitat infantil i que s’ha realitzat al llarg del passat quadrimestre del 2019.
Nen@s amb moviment fomenta durant les sessions l’alimentació saludable i la pràctica de l’activitat física per tal de reduir les altes taxes de morbiditat i mortalitat atribuïbles a les malalties no transmissibles.
Aquest nou grup de nens i nenes que hi ha participat, ho ha fet amb un total d’11 sessions.
Els nens amb els seus pares i conduits pels professionals de la salut del CAP de Llagostera, han dut a terme un conjunt d’activitats dirigides a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, incrementar el temps que dediquen a l’activitat física i mantenir o augmentar l’autoestima per normalitzar-ne l’índex de massa corporal.
Un dels principals problemes relacionats amb l’obesitat infantil és la repercussió que aquesta té en la qualitat de vida del menor. L’excés de pes tendeix a perpetuar-se fins a la vida adulta i això comporta un factor de risc de malalties que hi estan associades.
Per aquest motiu, les estratègies d’intervenció inclouen un abordatge de la conducta i els hàbits dels infants, així com dels del seu entorn familiar, que implica canvis nutricionals, emocionals i d’estil de vida.
El programa, dirigit especialment als alumnes de 3è, 4rt i 5è d’educació primària, es caracteritza per la implicació en el seu desenvolupament dels pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut.
Les sessions s’aproximen a l’espai natural de l’infant, al seu dia a dia, per tal de facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes i tenint com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.
Al llarg de les diferents sessions es duu a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen amb temes relacionats amb la salut, com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física.
L’objectiu és que els participants hi puguin expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. En alguns municipis, els ajuntaments hi col·laboren atorgant una beca esportiva a tots els infants que hi participen.
Les ultimes dades recollides del programa, desplegat a 25 municipis de les comarques gironines, evidenciaven que un 5,8% dels 380 nens que hi havien participat tenien un IMC considerat normal, un 34,4% tenien sobrepès i un 59,8% presentaven obesitat.
Les dades, al cap d’un any de finalitzar el programa, revelaven que un 13% dels participants estava dins del pes normal, un 40% tenia sobrepès i un 46,6%, obesitat.
El programa Nen@s en moviment ha estat guardonat amb el Premi Estratègia NAOS, en l’àmbit sanitari del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, en el marc dels XI Premis Estratègia NAOS, edició 2017, i també va ser guardonat el novembre de 2016 amb el Premi a l’Àmbit Sanitari, atorgat pel Pla integral de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.