La problemàtica dels falsos autònoms va guanyar força en els últims quatre anys a comarques gironines. Es concentrava sobretot en el sector alimentari i la majoria a empreses càrnies.
Des del sindicat UGT són optimistes i afirmen que gràcies a la feina feta amb Inspecció de Treball i els esforços sindicals la "batalla s'està guanyant" i s'està a les portes de la seva erradicació.
Segons el secretari general del sindicat a comarques gironines, Xavier Casas, és que en els dos últims dos anys s'han aconseguit incorporar a la plantilla més de 1.500 falsos autònoms, una xifra que si s'obre a altres sectors podria arribar als 1.800. Aquesta és la dada positiva que ha destacat aquest dimecres, en un acte conjunt amb el secretari general del sindicat a Catalunya, Camil Ros.
Pel que fa als principals eixos d'acció sindical durant aquest 2020, Casas ha subratllat que cal "trencar" el "model gironí" que està marcat per la precarietat, l'estacionalitat, temporalitat i els salaris baixos. Una altra de les característiques és el "desequilibri territorial" que hi ha. "No és el mateix l'atur a la Garrotxa que a l'Empordà" ha afirmat Casas.
D'altra banda, ha lamentat que bona part dels llocs de treball que s'han creat a la demarcació siguin "precaris" i que els treballadors no hagin notat la sortida de la crisis en els últims anys per culpa dels salaris baixos i els contractes temporals.
Una altra de les problemàtiques que consideren que cal combatre és la falta d'habitatge a preus assequibles i ha demanat que les administracions facin esforços per ampliar l'oferta d'habitatges socials.
Així mateix, també ha assenyalat la importància de reforçar els serveis públics amb més places de Bombers per exemple i que el sector industrial guanyi més pes i creï més llocs de treball en una demarcació on el principal sector d'ocupació és el sector serveis.
Aquest dimecres s'han reunit amb delegats gironins per abordar els principals eixos d'acció d'aquest any i han inaugurat les obres de millora fetes a una de les tres plantes de la seu a Girona.