En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El president del pol DERBI, André Joffre; el representant de la Metròpoli Mediterrània de Perpinyà, François Calvet; l'alcaldessa Marta Madrenas, i la representant del CEEC, Carla Rebés. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Ajuntament de Girona és un dels quatre socis d'aquesta iniciativa, batejada com a Clúster Edificat, que rebrà una injecció de 800.000 euros, el 70% de fons europeus, i que es durà a terme durant 3 anys.

Segons destaca l'alcaldessa, Marta Madrenas, entre els objectius hi ha "crear un espai de debat transfronterer" amb l'objectiu de "reorientar el sector de la construcció", però també conscienciar la ciutadania per reduir la petjada energètica als edificis.

A més del consistori, el projecte també compta amb la participació del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i, per part de l'altra banda dels Pirineus, amb dues associacions de la Catalunya Nord: la Metròpoli Mediterrània de Perpinyà i el pol de competitivitat DERBI.

L'embrió del Clúster Edificat és, en part, el projecte 'Construcció Connectada', que l'Ajuntament de Girona va impulsar el 2017. Aleshores, ja es va crear una xarxa (formada per entitats, empreses i administracions) per reconvertir el sector i avançar cap a la sostenibilitat i la innovació.

Ara, la iniciativa fa un pas de gegant i fins i tot traspassa fronteres, implicant socis d'una i altra banda dels Pirineus. El Clúster Edificat, precisament, pren el nom d'ajuntar les paraules que són els eixos d'aquest projecte: edificació, eficiència i Catalunya.

A més de l'Ajuntament de Girona, en són socis el CEEC, la Metròpoli Mediterrània de Perpinyà (que agrupa 36 municipis de la zona) i el pol de competitivitat DERBI (que fa de paraigües de 150 empreses i laboratoris, tant públics com privats, del Rosselló i Occitània).

El Clúster Edificat, que ja ha rebut l'aval d'Europa, rebrà una injecció de més de 550.000 euros procedents de fons Feder (que en cobriran el 70% del pressupost).

El projecte es portarà a terme durant els propers tres anys i l'Ajuntament de Girona hi aportarà uns 115.000 euros. Com ha destacat l'alcaldessa, el clúster permetrà crear "sinèrgies" entre tots els socis per "reorientar el sector de la construcció, donar-li valor afegit i avançar cap a l'eficiència i la lluita contra el canvi climàtic".

Entre d'altres, a través d'aquest clúster, es vol impulsar un espai de debat transfronterer i crear una plataforma digital que orienti les empreses perquè facin el canvi, i s'avanci cap a habitatges més sostenibles.

"A més, també es volen oferir recursos perquè el sector trobi professionals especialitzats en aquest camp i, en paral·lel, fomentar projectes innovadors i emergents", ha subratllat l'alcaldessa de Girona.

I tot això, sense oblidar tampoc la ciutadania. Precisament, el representant de la Metròpoli Mediterrània de Perpinyà, François Calvet, ha posat l'accent en aquest punt. "És un projecte que també toca directament a la gent, i forma part d'una Europa que ens agrada", ha subratllat. I com a exemple, ha dit que des del clúster també es vol avançar en la conscienciació ciutadana, perquè "un habitatge ben aïllat pot arribar a estalviar-se fins a 520 euros anuals en electricitat".