Al llarg del 2019, el Servei Català de Trànsit ha obert 278.637 expedients sancionadors a les comarques gironines. Són un 16% més en comparació amb el 2018.
L'augment d'un any per l'altre s'explica, sobretot, per dues infraccions que han anat a l'alça. Per una banda, l'excés de velocitat. I per l'altra, l'ús del telèfon mòbil o les distraccions al volant.
El cap de l'Àrea Regional de Trànsit, l'inspector Joan Costa, explica que apartar els ulls de la carretera ha provocat fins al 47% dels sinistres amb víctimes que s'han registrat a la demarcació (bé siguin mortals, greus o lleus). En concret, a les comarques gironines, al llarg del 2019 les distraccions han estat la causa de 687 accidents.
Durant l'any passat, a les comarques gironines, el Servei Català de Trànsit (SCT) va obrir 8.264 expedients sancionadors contra conductors que s'havien distret al volant. Són un 7% més en comparació amb el 2018 (7.714). I dins les distraccions, la infracció que s'endú la palma continua essent l'ús del telèfon mòbil. L'any passat, a la demarcació, els Mossos van interposar fins a 7.438 denúncies per aquest motiu (un 9% més en comparació amb el 2018, quan van ser-ne 6.820).
L'inspector i cap de Trànsit a Girona subratlla que aquest augment els ha encès les "alarmes". I que per això, la lluita contra les distraccions i l'ús dels 'smartphones' seguirà essent una de les prioritats del cos. Bé sigui amb controls a peu de carretera, bé sigui amb aquells que es fan amb vehicles espiell (cotxes sense logotipar amb agents uniformats a l'interior).
De fet, sense anar més lluny, Joan Costa concreta que la setmana passada els Mossos van dur a terme una campanya específica contra les distraccions. I que tan sols en set dies, van arribar a enxampar fins a 518 infractors arreu de la xarxa viària gironina (la majoria dels quals, per fer servir del mòbil).
Al costat de les distraccions, l'altra infracció que preocupa és l'excés de velocitat. No només perquè aquí les denúncies també augmenten, sinó perquè també hi ha molts conductors que són reincidents. Durant el 2019, a les comarques gironines l'SCT ha obert 224.610 expedients sancionadors per excés de velocitat (sobretot, per passar rabent davant d'un radar). En comparació amb el 2018, són gairebé un 18% més (aleshores, la xifra es va situar en 190.354).
De mitjana, a les zones interurbanes, els infractors sobrepassen en 23,5 quilòmetres per hora (km/h) el límit establert a cada via. Tot i això, però, aquesta xifra s'enfila fins a gairebé arribar als 30 km/h de més en aquelles carreteres on el límit es troba en 50 ó bé 120 km/h.
I al costat de les denúncies, hi ha també els reincidents. De fet, el director de l'SCT, Juli Gendrau, ha subratllat que, de tots aquells conductors denunciats per prémer massa l'accelerador, "el 20% acumulen ja dues o més sancions" per aquest tipus d'infracció. És a dir, un de cada cinc.
Per això, combatre l'excés de velocitat continuarà essent una de les prioritats de Trànsit. I al costat dels controls a peu de carretera, l'SCT continuarà estenent la xarxa de radars arreu del territori.
Gendrau ha anunciat que, precisament, al llarg d'aquest primer semestre se n'instal·larà un de fix al tram de la C-63 situat entre Vidreres i Lloret de Mar, "atenent a la demanda" que ha fet el territori. I és que, precisament, en aquest tram quatre joves van perdre la vida en un xoc frontal el juliol del 2018.
Al costat de l'excés de velocitat i les distraccions, l'estadística d'expedients oberts per l'SCT a comarques gironines es completa amb altres denúncies. Entre aquestes, destaquen també aquelles per conduir sota l'efecte d'alcohol i drogues (2.562), no portar el cinturó cordat o no fer ús dels sistemes de retenció infantils (2.448). "Aquest cap de setmana, per exemple, hem tingut un conductor begut que s'ha accidentat i que portava una nena de 4 anys sense lligar, que ha patit ferides greus", ha concretat l'inspector Joan Costa.
El cap de l'Àrea Regional de Trànsit també ha dit que, en paral·lel a les sancions, durant l'any passat els delictes contra la seguretat viària també han anat a l'alça. A comarques gironines, al llarg del 2019, els Mossos van instruir 1.320 diligències per aquests delictes. Entre d'altres, van denunciar 458 conductors per conduir sense permís, amb el saldo de punts a zero o amb el carnet retirat. I 560 per alcoholèmies penals.
Segons recull el balanç de l'SCT, l'any passat 36 persones van perdre la vida en 32 accidents de trànsit a les comarques gironines. D'aquestes víctimes, 27 van perdre la vida en carreteres interurbanes i nou, en vies urbanes.
Dins del primer grup, el balanç de Trànsit també destaca que un 37% de les víctimes eren col·lectius vulnerables (cinc motoristes, tres ciclistes i dos vianants) i que, pel que fa a l'edat, han augmentat les morts de joves d'entre 25 i 34 anys (passant de les cinc víctimes mortals del 2018 a les vuit de l'any passat).
L'única dada positiva, si és que n'hi ha alguna, és que les 36 víctimes del 2019 suposen una disminució del 25% dels morts en accidents en relació amb el 2018. I que, respecte al 2010, any de referència, continua la tendència decreixent a la demarcació i les víctimes en accident de trànsit s'han reduït un 54%.