Les platges de Sant Pere Pescador compten amb un del sistemes de dunes més importants de les comarques gironines.
Tot i això, els efectes del canvi climàtic comporten una degradació encara més important d'aquestes barreres naturals. Algunes de les principals causes són l'augment del nivell del mar, el vent, la pressió atmosfèrica o la direcció de l'onatge.
Amb l'objectiu de recuperar la naturalesa original de l'ecosistema, entitats públiques i privades s'han unit per tirar endavant un projecte de restauració i recuperació de les dunes i aquest dijous s'han pogut veure els primers resultats.
El projecte ha estat finançat per la Generalitat i la Diputació de Girona dins del Programa Infraestructura Verda. Així ho ha explicat el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló, que ha apuntat que aquest ha de ser "el model a seguir".
Gràcies a les actuacions de protecció, les dunes han pogut resistir els efectes del temporal Gloria, que va colpejar amb força el litoral a finals del mes de gener. Aquest dijous a la tarda s'ha pogut comprovar l'estat en què havien quedat, evidenciant que les mesures havien funcionat. Els treballs han consistit principalment en l'aplicació de les anomenades "mesures toves", unes solucions basades en la mateixa natura.
Per garantir la protecció de l'ecosistema s'han col•locat trampes de captació de sorres, unes estructures fetes de pantalles de canya i fustes col•locades a contravent. Segons el director del Parc Naturals dels Aiguamolls de l'Empordà, Sergi Romero, la "sorra és com or" i costa molt d'aconseguir perquè prové dels sediments.
"No l'hem de perdre i hem de mirar fixar-la amb vegetació i dunes" ha explicat, recordant que les neteges de platges han de ser eficients. "Si no es fan bé, també es pot perdre sorra" ha recordat.
Una altra de les accions que s'han portat a terme ha estat el control dels accessos a la platja. D'aquesta manera s'ha pogut gestionar-ne l'ús públic i la degradació que s'ocasiona al medi natural.
Les estructures dunars recentment regenerades o conservades han exercit de mur de protecció i han esquivat els efectes de la borrasca sense necessitat d'una forta intervenció humana. Unes solucions que han suposat, a la vegada, un estalvi econòmic enfront d'altres més dures, com per exemple la construcció de dics.
Tal com ha apuntat la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, "aquí tenim la demostració que reproduint els models de la natura, és la única manera que tenim d'enfrontar-nos al repte del canvi climàtic". A més, d'ençà que s'han col•locat les estructures (aproximadament uns tres mesos), s'ha observat una colonització vegetal en les dunes recent formades.
Malgrat el temporal no va malmetre les dunes, s'hauran de fer treballs de neteja i reparar algunes de les trampes malmeses. En aquestes actuacions, el Parc Naturals dels Aiguamolls de l'Empordà hi ha invertit 3.000 euros, més el temps de feina de la seva brigada.
En aquestes actuacions de normalització també hi participarà "la Caixa", que té previst atorgar una aportació especial de 15.000 euros per reparar els captadors fets malbé pel Gloria.