Una dona ha denunciat discriminacions masclistes en el grup de recerca de la Universitat de Girona (UdG) on treballava fins ara.
La investigadora portava 17 anys treballant en l'àmbit científic i durant els últims anys hauria patit humiliacions per part del director del grup de recerca on estava, així com també d'un company de feina, que posteriorment va esdevenir el seu cap.
La dona s'ha sentit "aïllada, menystinguda, menyspreada i trepitjada" per part dels dos homes. Segons ha explicat a través de les xarxes socials, aquestes dues persones li impedien accedir a recursos per tirar endavant les seves investigacions i d'aquest a manera invisibilitzar-la i forçar-la a "abandonar la plaça".
A més, es dona la casualitat que la dona va quedar-se embarassada i va tenir "complicacions" durant el procés a causa de l'estrès que va patir a la feina. Segons detalla la investigadora, va tenir pèrdues, angoixa i erupcions a la pell que la van portar a visitar el metge i psicòlegs constantment. Una vegada ja havia parit, la dona també afirma que no va poder alletar el seu fill perquè a causa dels nervis no produïa prou llet.
A banda d'això, la investigadora detalla que en molts congressos a altres països, els dos homes li impedien accedir a recursos per pagar-se els vols i també les acreditacions i per això acabava posant els diners de la seva butxaca. També explica que l'ignoraven en públic o no li presentaven les noves incorporacions. A banda, la dona afirma que li negaven dirigir tesis doctorals.
El punt culminant va ser en el moment en què va sortir a concurs públic la plaça que ocupava la investigadora. En aquest punt, el director del grup li va assegurar que el seu company que també la discriminava no s'hi presentaria, però no va ser així. Al final, ell s'hi va presentar i va aconseguir la plaça, tot i que la dona assegura que aquest "no va haver d'acreditar res" i creu que el procés "estava tot lligat i ben lligat", ja que el tribunal estava format "només per homes" sense cap vinculació amb la UdG, una cosa poc habitual.
La dona, que ha fet pública la situació a través de les xarxes socials, no ha precisat el nom de les persones que, segons denuncia, l'han discriminat durant aquests anys.
Davant d'aquesta situació, la Universitat de Girona ha assegurat que és coneixedora d'aquest cas i que ja està aplicant els protocols establerts quan es produeixen conflictes laborals. De tota manera, asseguren que aquests processos requereixen confidencialitat fins a la seva resolució. Ja s'haurien pres mesures cautelars. Algunes d'aquestes mesures són no coincidir en el mateix despatx.
De fet, aquesta investigadora ha abandonat el lloc de feina a on estava com a professora agregada interina, però ha mantingut la seva relació professional amb la UdG en una plaça de professora associada.
Per altra banda, des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans han denunciat que no tenen cap constància que la universitat hagi activat el protocol d'actuació per situacions d'assetjament per raó de sexe, gènere o sexualitat. El cas de discriminació masclista es podria incloure en aquest mecanisme, més enllà del de d'Assetjament Laboral que, segons la UdG, ja s'està aplicant.
En la descripció de la pàgina web sobre aquest primer protocol, es posa d'exemple possibles discriminacions a les dones en situacions d'embaràs i maternitat, com ara el que va patir la investigadora que avui ha denunciat el seu cas per Twitter.