Tres hospitals espanyols, entre ells el Clínic de Barcelona, participaran en un assaig clínic provant un fàrmac utilitzat durant el brot d’ebola del 2014 per lluitar contra el coronavirus.
El medicament, anomenat Remdesivir, és un anàleg de nucleòtids, que actua en la replicació del virus i frena la seva extensió en les cèl•lules de l’organisme.
En concret hi participaran, a banda del Clínic, l’hospital Cruces de Bilbao i La Paz de Madrid. Des de la comunitat de Madrid han anunciat que es començaran a incloure pacients voluntaris en dos estudis per comprovar l’eficàcia del nou medicament, en col•laboració amb el laboratori Gilead.
Un dels estudis, que es farà a La Paz, es farà amb pacients amb malaltia greu i l’altre amb infectats amb menor afectació.
Segons ha informat la Comunitat de Madrid, es tracta de dos estudis en fase III i s’utilitzarà el medicament amb pacient amb la intenció de comprovar la seva eficàcia i seguretat per combatre la malaltia.
Un dels estudis es farà amb els malalts més greus i l’altre amb altres de menor afectació, en els quals s’analitzarà si el fàrmac ofereix millors resultats que la teràpia de suport que actualment s’està administrant.
Tots dos estudis, on col•labora el Laboratori Gilead, compten amb l’aprovació de l’Agència Espanyola del Medicament. Són d’àmbit internacional i, a banda d’Espanya, hi participen Alemanya, Itàlia i França.
Prèviament, ja s’havia fet servir a La Paz amb pacients greus de la covid-19 a través de Ús Compasiu.
En el primer estudi hi participaran 400 pacients de diversos països que sempre seran voluntaris. L’objectiu en el greus és buscar la normalització de la febrer i l’augment de la saturació d’oxigen en els dies següent al tractament. En el segon estudi, en el qual es compararà l’eficàcia del nou medicament amb la teràpia actual, hi participaran un total de sis pacients menys greus de diversos països i mesurarà el nombre d’altres que es donen amb el tractament en els 14 dies posteriors.
Els primers resultats dels assajos s’esperen en els propers mesos i d’ells dependrà la possibilitat de l’autorització posterior per a ús generalitzat per part de les autoritats reguladores.