Un dels sectors que més està notant la crisi del coronavirus és l'hostaleria.
I no només per la falta d'ingressos que té com a conseqüència de mantenir els establiments tancats, sinó també per aquells compromisos i contractes que ja estaven lligats i que s'han de celebrar, però que ara per ara no està clar que es puguin dur a terme, almenys en la data prevista.
I entre aquestes celebracions la que mou un impacte més important de diners són els casaments. A les comarques de Girona, la temporada comença a l'abril i se sol allargar fins a l'octubre, per tant, l'estiu és l'època més sol·licitada.
La responsable de La Clau Events & Weddings, Clàudia Torrelles, explica que aquest 2020 havia de ser un any "molt bo" en relació als casaments. El problema és que la temporada ha començat i de moment ja s'han hagut d'ajornar, en el millor dels casos, els enllaços previstos fins al juny.
Tot plegat ha fet que moltes parelles hagin intentat moure la data que tenien assignada per més endavant, però, en la majoria d'ocasions, els restaurants i finques no tenen més dies disponibles. "Al calendari hi ha els dissabtes que hi ha, i lo normal és que estiguin tots plens", assenyala Torrelles.
I és que a la majoria d'establiments ja no els queden dies disponibles aquest any, abans de novembre i desembre. Això, però, xoca amb la idea de casament que tenen els nuvis que volien casar-se a l'estiu aprofitant el bon temps. "Ara per ara hi ha llocs que ofereixen el pont de la Puríssima", explica Torrelles.
Des de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona expliquen que el problema "és rellevant" ja que es tracta de quantitats econòmiques importants. I el pitjor, assegura la portaveu de l'entitat, Marina Figueras, és "la incertesa" que provoca el coronavirus. Figueras diu que esperen que es puguin "salvar" els que estan previstos pel juliol.
Tant Torrelles com Figueres coincideixen en que la solució d'ajornar-lo un any "no és garantia d'èxit", ja que moltes dates de 2021 també estan agafades. "Els casaments se solen tancar d'un any per l'altre i ja hi ha moltes contractacions fetes", explica Torrelles.
El problema, a més, és moltes parelles volen que la festa caigui en dissabte, i al final l'oferta és limitada. Amb tot, Torrelles explica que els restaurants mantenen el preu pactat amb els nuvis encara que la data s'ajorni un any.
Més enllà del restaurant, l'inconvenient ve amb la resta de professionals que participen en la celebració, com fotògrafs, càmeres, floristes o músics. La responsable de La Clau & Weddings assenyala que a vegades "no és fàcil" poder fer el canvi i que a tots els vagi bé.
En aquest sentit, Torrelles explica que el restaurant és el factor clau, però recorda que a vegades hi ha professionals que treballen sols i la nova data els hi coincideix amb una altra celebració. "En aquests casos, és complicat perquè aquesta persona compta amb aquests ingressos", recorda.