La recent estrenada AEGECat defensa la seva creació per "afrontar de manera col·lectiva els greus problemes que està tenint en el sector la crisi sanitària de la covid-19".
La intenció, apunten, és aportar propostes que permetin la celebració de casaments i grans esdeveniments un cop s'aixequi el confinament decretat arran de la crisi sanitària.
L'Associació d'Empreses de Gestió d'Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat), nascuda amb l'assessorament de la Federació Empresarial del Gran Penedès, reclama poder reprendre l'activitat de forma immediata i exigeix que no es fixin restriccions d'aforament ja que, si no, consideren que estan abocats a grans pèrdues econòmiques.
Segons aquests empresaris, la idiosincràsia dels seus esdeveniments permet establir diverses mesures de control per garantir que no hi ha cap focus de transmissió del coronavirus.
El portaveu de l'associació, Santi Carda, assenyala que determinades mesures de distanciament social acabarien desvirtuant les bodes. Es refereix així a l'ús de mascaretes entre els convidats o la limitació el nombre de convidats.
"Si els nuvis han de fer segons quines restriccions (per casar-se aquest 2020) el que faran serà passar tots els casaments al 2021, i el nostre sector quedarà mort aquest 2020", adverteix.
En aquest sentit, compara la situació actual amb la que viuen els agricultors quan hi ha una gran destrossa per motius meteorològics. "Un pagès que està cuidant els camps, si ve una calamarsada i se li envà la collita a norris, demana la declaració de zona catastròfica", apunta, tot afegint: "nosaltres durant tot l'any hem cuidat les finques, mantenint aspecte comercial i fent proves de menú, de manera que hem fet tota la feina de camp i ara hem de recollir-la". Carda lamenta que, si no poden fer-ho, hi haurà companyies que desapareixeran.
Per tot plegat, els empresaris de gestió de casaments un pla propi, on es fixin mesures específiques per garantir la seguretat en actes que acostumen a concentrar unes 120 persones de mitjana.
"No se'ns pot posar a tots els sectors d'actes multitudinaris en un mateix sac", avisa Carda, que defensa que als casaments, per exemple, hi ha la possibilitat de disposar d'una llista de convidats perfectament identificats, als quals proposen poder prendre la temperatura a l'accés.
En el mateix pla propi, també proposen implementar protocols de desinfecció dels espais de celebració així com del material que s’utilitza, alhora que s'ofereixen a adaptar els espais amb noves mesures d’higiene per exemple, repartint nombrosos dispensadors de gel hidroalcohòlic.
També proposen instaurar mesures que permetin garantir al màxim el compliment de les distàncies de seguretat, encara que això impliqués modificar el sistema de servir el menjar i celebrar els banquets.
"Lògicament, aquestes mesures extraordinàries complementarien les que ja han establert les autoritats sanitàries per frenar la propagació del virus", assenyalen des de l'AEGECat, en referència a l’ús de mascaretes i guants per part dels treballadors, entre altres. Unes mesures que l'associació s'ofereix a endurir, fent controls de temperatura a tota la plantilla abans d'accedir al lloc de treball i fent tests de diagnosi individuals de manera periòdica.
Santi Carda insta les administracions a marcar un calendari detallat de desconfinament que permeti planificar la feina dels propers mesos. "Necessitem que ens manifestin com més aviat millor quin és el camí que hem d'agafar", remarca, amb l'esperança que el pla plantejat per l'associació permeti celebrar grans esdeveniments durant l'estiu.
L'AEGECat ha fet arribar el seu pla de propostes al Ministeri de Sanitat, al Govern de la Generalitat i a la Diputació de Barcelona, així com a les patronals Foment del Treball, Cecot i PIMEC.