En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les comunitats s'ocuparan de recollir les mostres i l'atenció primària tindrà un paper clau per estimar quin percentatge de població ha desenvolupat anticossos davant del coronavirus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que l'estudi també ha començat "estrictament" a Catalunya, perquè s'han començat ja a fer les trucades per concertar les primeres cites tot i que encara no es fan tests.

Es faran a 3.409 unitats familiars catalanes dividides per províncies. Es recolliran les mostres de 146 equips d'atenció primària. L'estudi es realitzarà en tres onades i acabarà el 21 de juny.

En col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística, s'ha seleccionat més de 36.000 llars espanyoles perquè la mostra tingui participants de tots els grups d'edat i localitzacions geogràfiques. Es fa a nivell de província. En total es convida a participar a unes 90.000 persones, i s'estima que es comptarà amb una mostra d'unes 60.000 com a mínim.

Les comunitats proporcionaran el personal sanitari per a la realització del projecte. Les trucades per citar els participants començaran a partir d'aquest dilluns. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que la participació és "totalment voluntària", però ha fet una crida a participar, perquè "els resultats seran d'enorme utilitat per a tota la societat espanyola".

A més, l'estudi també pretén avaluar de forma dinàmica l'evolució de l'epidèmia, així que es realitzaran diverses visites als participants per veure si desenvolupen anticossos durant el temps de la recerca.

La mida de la mostra varia entre les 900 persones de Ceuta i Melilla o les 6.000 de Madrid. Els participants respondran un breu qüestionari es faran proves serològiques. En primer lloc se'ls farà un test ràpid de determinació d'anticossos en sang. Es farà a la pròpia llar o en un centre de salut. La sensibilitat d'aquesta prova, que només requereix d'una punxada en un dit, s'estima que és superior al 80%, tot i que aquesta informació s'ha fet en grups molt petits de pacients i es desconeix si es pot extrapolar al conjunt de la població.

És per això que per assegurar la fiabilitat dels resultats també s'agafarà una mostra de sèrum a través d'una punxada en el braç. S'analitzaran les mostres amb una tècnica serològica més sofistica i més precisa que els tests ràpids.

Juntament amb aquestes dues proves, els participants també respondran diferents preguntes sobre símptomes i possibles fonts d'infecció. També hauran de signar un document de consentiment informat perquè entenguin en què consisteix la seva participació.