En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut destinarà 200 persones a la vigilància epidemiològica dels nous positius i els seus contactes, segons ha avançat la consellera Alba Vergés.

L'objectiu és que aquestes persones tinguin la capacitat de detectar els nous casos i els aïllin, però també aïllar els seus contactes i fer-ne el seguiment per "tallar la cadena de transmissió del virus el més aviat possible" i evitar un rebrot.

Vergés, però, no ha descartat que aquesta vigilància epidemiològica també es pugui fer a través del telèfon mòbil amb tecnologies com el bluetooth.

D'altra banda, les unitats de cures intensives estan aquest dilluns al 56,3% de la seva capacitat augmentada a causa de la crisi de la covid-19.

"No hi ha res descartat, tenim una eina de l'OMS per poder fer la identificació de contactes i el seguiment, altres eines que podem posar en marxa i continuar explorant eines tecnològiques que ens puguin ajudar", ha assegurat Vergés, que ha apuntat que està "a debat a tot Europa" l'opció de fer ús del telèfon mòbil per al control de l'epidèmia.

Vergés ha remarcat que s'estan acabant de valorar les eines, però que tenen clar que aquestes 200 persones són els "reforços" que necessiten, ja que creu que no es pot plantejar un desconfinament sense reforçar el sistema de vigilància epidemiològica.

Pel que fa a les unitats de cures intensives, estan al 56,3% de la seva capacitat augmentada. De fet, estan al 136% de la capacitat de llits d'UCI que hi ha habitualment a Catalunya.

D'altra banda, Vergés ha informat que ja s'han fet a Catalunya 302.000 proves PCR, que corresponen a 200.000 usuaris. A més, ha explicat que aquesta setmana s'estan "intensificant" aquest proves en "focus calents" com són les residències, on ja s'han fet més de 52.000 tests.

La consellera de Salut, Alba Vergés, també ha assegurat que aquest dilluns comença "estrictament" el programa Orfeu per fer un cribratge massiu de la població per detectar la covid-19. Tot i que l'executi havia anunciat fa uns dies que el programa havia arrencat i que s'havia activat la fase 2, Vergés ha explicat que fins ara s'han fet "fases de comprovació" dels tests per comprovar la seva "qualitat".

En el programa està previst que es facin uns 170.000 tests en sis setmanes. Vergés ha explicat que la segona fase està "a punt per quan sigui necessària", però que tot i que "costa d'arrencar, després s'engega la roda i ara serà important per a la fase de desconfinament".