En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'entrada de la Facultat d'Educació i Turisme de la Universitat de Girona. / Foto: Aleix Freixas (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'oferta acadèmica per a la Universitat de Girona (UdG)es mantindrà segons les previsions del rectorat, tot i la crisi sanitària.

La Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili han anunciat que retallaran alguns postgraus per la falta d'estudiants que preveuen que hi haurà el curs vinent. Consideren que la crisi econòmica que generarà la pandèmia afectarà greument les matrícules universitàries i això produirà una davallada en les matriculacions.

Des de la UdG han avançat que és prematur fer aquest tipus de previsions i per això, de moment, els futurs estudiants podran matricular-se de tots els estudis que estaven previstos durant el curs del 2020-2021.

El rector de la UdG, Quim Salvi, sí que ha avançat que "s'ha reduït molt la demanda" de sol·licituds d'estudiants estrangers per venir el proper curs a Girona. Salvi ho considera una reacció normal davant de la incertesa que hi ha arran del coronavirus. "La mobilitat vol dir impregnar-se de la cultura d'allà on vagis", ha afegit el rector.

De fet, Salvi ha recomanat als estudiants gironins que també ajornin els seus programes d'intercanvi fins que la situació no s'estabilitzi. "Les famílies demanen que es garanteixi la seguretat dels estudiants", ha afirmat el rector gironí i aquest fet actualment no es pot complir.

Per altra banda, a la ciutat de Girona encara hi ha alguns estudiants d'intercanvi que van arribar abans que esclatés la crisi sanitària. Quim Salvi ha explicat que s'ha dissenyat un "paquet d'estudis a mida", ja que podien escollir si seguir a Girona, tornar al seu país natal i seguir les classes de la UdG online o recuperar els estudis a la seva universitat d'origen.

Tot i que al principi hi havia un gruix d'estudiants que van optar per quedar-se, al final han anat tornant la gran majoria amb comptagotes, després de veure que el confinament anava per llarg. Per altra banda, hi havia molts estudiants que havien de venir i ja no han vingut, igual que molts altres alumnes gironins que havien de marxar, però han anul·lat el seu intercanvi.

La Universitat de Girona compta amb diversos estudis compartits amb altres universitats. Un d'ells és el Màster Europeu en Direcció de Turisme (que es fa amb la Universitat de Ljubljana i la Universitat de Sud de Dinamarca. En aquests casos, Salvi ha detallat que la docència es manté, ja que fins ara les matèries que s'impartien en altres universitats, en la majoria de casos no eren presencials.

Si bé és cert que a vegades es promovien alguns intercanvis, ara aquests s'han aturat, però els alumnes mantenen l'oportunitat de seguir els estudis de forma no presencial, igual que abans. En la mateixa situació hi ha les investigacions que també es fan de forma compartida amb altres universitats internacionals.

En aquest cas, la universitat "autoritza als investigadors per fer activitats essencials als laboratoris", ha detallat Quim Salvi. De tota manera, el rector ha explicat que aquestes investigacions 'in situ' s'han de fer evitant el contacte amb altres investigadors per no contagiar-se. Una vegada han fet l'activitat que necessiten, poden seguir analitzant els resultats des de casa i compartir els avenços de forma telemàtica amb la resta de centres internacionals.

El rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, ha avançat que el retard en les Proves d'Accés a la Universitat també implicaran un retard en les matriculacions a les universitats. De fet, Salvi ha afirmat que els estudiants hauran de matricular-se al setembre, en comptes de fer-ho entre finals de juny i mitjans de juliol com altres anys.

Tot i així, Quim Salvi ha garantit que no hi haurà retards en el calendari acadèmic del curs vinent.