L'Associació de Celíacs de Catalunya ha explicat que amb el confinament han proliferat les formacions en línia sobre propostes dietètiques que recomanen una alimentació sense gluten a tota la població.
En aquest sentit, ha destacat que segons la ciència, el consum de gluten per part de la població no celíaca "no té efectes tòxics o perjudicials demostrats".
En canvi, "contribueixen a banalitzar una dieta que, per prescripció mèdica i de manera rigorosa i de per vida" han de seguir els celíacs. A més, aquestes recomanacions des de portals no especialitzats poden induir a hàbits alimentaris "amb conseqüències negatives sobre la salut".
Davant d'això, l'Associació ha instat les societat científiques i les autoritats competents a que es comprometin en la lluita contra aquest tipus de missatges, recomanacions i cursos que no es basen en l'evidència científica.
En concret, han fet referència a un curs que recomana deixar el gluten per reduir la inflamació en que es fa referència a "informació desactualtizada o amb informació esbiaixada".
L'organització ha reivindicat que la dieta sense gluten és una dieta terapèutica que requereix d'un diagnòstic i una prescripció mèdica, sent l'únic tractament que existeix actualment per a la celiaquia. Ha afegit que el gluten "només és perjudicial per a aquelles persones que tenen una patologia associada a la seva ingesta".