En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Salut, Alba Vergés.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern proposa que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central passin també a la fase 1 el proper dilluns 18 de maig i deixa de moment en l'aire el plantejament sobre la regió metropolitana de Barcelona.

En les properes hores s'estudiarà una proposta parcial per a l'àrea metropolitana, "que no serà completa de passar a la fase 1", segons ha indicat després de la reunió del pla Procicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

En preguntar-li si aquest plantejament estaria a temps d'aplicar-se ja dilluns, ha indicat que caldrà veure la data concreta, però ha afegit que no es vol anar "molt més enllà".

Estan en risc baix de rebrot els dos àmbits metropolitans, Lleida, Catalunya Central i Tarragona. En risc moderat hi ha Barcelona ciutat, Girona, l'Alt Pirineu i Aran i l'Ebre amb dades del 9 de maig.

Vergés ha explicat que en aquests dos últims casos, ha indicat que és un efecte produït pel poc nombre de casos que tenen, i qualsevol salt provoca un canvi. En general, ha insistit que la tendència és decreixent, i els riscos moderats no són d'aquells "que s'hagin d'agafar amb pinces". És per això que en les properes hores, aquesta tarda i dijous, s'estudiarà una proposta per a la regió metropolitana.

Per exemple, en el cas de la regió metropolitana nord, que té un risc baix de rebrot, la consellera ha remarcat que és una qüestió de volum, ja que es tracta de la zona més poblada de Catalunya. El nombre de persones infectades per 100.000 habitants, encara que sigui similar al d'una zona molt menys poblada, té un impacte molt més important pel que fa a la quantitat de població.

Ha destacat que la incidència acumulada del virus des de fa 14 dies és "la que es fa servir més com a base" per prendre les decisions del canvi de fase. També es mira la incidència acumulada dels 7 dies per identificar canvis de tendència. "Les incidències acumulades estan baixant a tots els territoris del país", ha exposat.

A Girona hi ha una incidència acumulada de 81 pels 14 dies i de 35,4 pels 7 dies, a la Catalunya Central de 65 i 24,9 respectivament, i a Lleida 48 i 15,4. A Barcelona ciutat aquestes dades serien de 89 i 36, a la Metropolitana Nord de 38 i 16 i a la Metropolitana Sud 55 i 20. Finalment al Camp de Tarragona les xifres són de 18 i 10,5, a les Terres de l'Ebre de 18 i 12,4 i a l'Alt Pirineu i Aran de 29 i 25,3.

Vergés ha assenyalat que aquestes dades es corregeixen amb la taxa reproductiva efectiva (Rt), les proves a residències i les tendències. En els darrers dies s'han fet moltes proves a residències que alteren el resultat, indiquen des de Salut. També es té en compte la densitat de població ja que és "rellevant" per analitzar el risc de rebrot d'una zona determinada.

Les dades d'incidència del coronavirus a Catalunya sense tenir en compte les de residències són les següents. L'Alt Pirineu i l'Aran té una taxa d'incidència acumulada per 100.000 habitants en els darrers 7 dies d'1,5 i en els últims 14, de 4,4 i la seva densitat de població per km2 és de 245 habitants; Barcelona ciutat, d'11,7 i 46,4 la incidència acumulada dels últims 7 i 14 dies i una densitat de 30.457 habitants; el Camp de Tarragona, d'1,1 i 4,6 i 1.352; la Catalunya Central, de 7,4 i 21 i 1.186; Girona, de 5 i 15,6 i 1.299; de Lleida, de 4,4 i 13,2 i 444; la Metropolitana Nord, de 6,3 i 20,3 i 5.141; la Metropolitana Sud, de 8,1 i 22,8 i 10.231; les Terres de l'Ebre, de 2,3 i 3,4 i 120.

Pel que fa a la regió metropolitana la consellera no ha volgut concretar si esperaran uns dies, si es disgregaran algunes zones perquè passin a la zona 1 o bé si es demanarà que es puguin aplicar algunes mesures intermèdies entre la fase 0 i la fase 1. Ha indicat que "ja s'ha fet un intercanvi tècnic" amb el Ministeri de Sanitat. "Nosaltres tenim tot el marge per fer les propostes que considrem oportuntes, decidir-les aquí, aprovar-les aquí i també compartir-les", ha afegit.

Les reunions amb l'Ajuntament de Barcelona continuaran aquest dimecres a la tarda i el dijous al matí, així com també les converses amb les altres zones de l'àrea metropolitana. "Quan ho tinguem concretat ja ho explicarem", ha reiterat.

La consellera ha explicat que Barcelona Ciutat té 1,6 milions d'habitants, la Metropolitana Sud 1,3 milions i la Metropolitana Nord 1,9 i que entre les tres concentren el 66% de la població de Catalunya. Per això a la pregunta sobre què li falta a aquesta darrera zona, la Metropolitana Nord, per passar a la fase 1, Vergés ha destacat que "és la regió sanitària més poblada de tot Catalunya i la seva proximitat amb Barcelona fa que la capacitat assitencial estigui molt compartida".

El Govern ha preferit demanar el pas de la fase 0 a la fase 1 en alguns territoris, que no "apretar" per fer el pas de la fase 1 a la fase 2 en altres tot i que "deixar 14 dies per passar d'una fase a l'altra tampoc és inamovible". També ha indicat que no s'ha descartat "mai" fer propostes per àrees bàsiques de salut, o més aviat per agrupacions d'àrees bàsiques de salut.

Catalunya és dels territoris que està proposant mesures més "prudents, que no vol dir restrictius", ha destacat Vergés. "Correm el risc que la gent es pensi que ja s'ha acabat tot", ha assenyalat. "Estem en fases de desconfinament en una epidèmia que està ben activa", ha apuntat. "Correm el risc de lesionar encara més l'economia si no fem aquestes passes el més segures possibles, si intentem avançar prenent decisions pensant que no ens faran tornar enrere", ha defensat.