L'Ajuntament de Palafrugell controlarà l'aforament a les platges i cales i fixarà un nombre màxim de banyistes que puguin parar-hi la tovallola.
Per això, es contractaran fins a 14 agents cívics, que començaran a treballar just abans de Sant Joan.
L'alcalde, Josep Piferrer, diu que no estan preocupats per l'afluència que pugui haver-hi a Calella, Llafranc o Tamariu amb el pas a fase 2. Però que sí que volen tenir-ho tot a punt per quan s'avanci en la desescalada i, sobretot, pugui venir la gent de l'àrea de Barcelona que té segones residències.
A diferència d'altres municipis amb grans extensions de sorra (com Roses, Castelló d'Empúries, Torroella de Montgrí o Platja d'Aro) el litoral de Palafrugell està esquitxat de cales i platges petites: Calella, Llafranc i Tamariu. I això, com ha explicat l'alcalde, fa necessari fixar-hi un límit màxim d'aforament de cara a aquest estiu.
De moment, el consistori ja ha fet un primer estudi –molt inicial- per saber com establir quants banyistes hi podrà haver a cada lloc. L'alcalde, Josep Piferrer, ha explicat que, per exemple, a la platja del Canadell, garantint distàncies d'entre 12 i 9 metres, "hi cabrien unes 800 persones".
Tot i això, de moment encara no s'ha anat més enllà, perquè s'està a l'espera que el Ministeri concreti exactament quines són les mesures de seguretat que cal adoptar. Serà aleshores quan es fixi quin serà el màxim de gent a la sorra que hi podrà haver a cada platja. "Això ho determinarà el BOE", subratlla Piferrer.
Sigui com sigui, però, l'Ajuntament de Palafrugell ja s'està preparant per quan s'entri en fase 3 i, sobretot, es permeti la mobilitat entre regions sanitàries. L'horitzó amb què es treballa ara és tenir-ho tot a punt abans de Sant Joan. Per això, el consistori contractarà catorze agents cívics, que començaran a treballar el dia 22 de juny, i que garantiran que es respecti l'aforament a les platges.
"Allò que farem serà controlar-ne l'accés, però a dins la sorra hi haurà d'haver autoregulació", ha explicat Piferrer. És a dir, que serà la mateixa gent qui haurà de parar les tovalloles assegurant-se que hi hagi prou distància amb la resta.
A les platges, doncs, hi haurà punts de control per entrar-hi; i a les cales, Piferrer ha dit que, si cal, també s'impulsaran mesures per garantir que no hi hagi més gent del necessari (per exemple, tancant determinats accessos o fer que uns camins siguin d'entrada i els altres, de sortida).
Per informar si es pot accedir o no a les platges per parar-hi la tovallola, s'instal·laran cartells i també es crearà una aplicació mòbil. La informació es basarà en tres colors: verd (no hi ha limitacions d'accés), taronja (la platja ja arriba al límit) o vermell (no es pot posar la tovallola).
"Serà molt visual, perquè d'allò que es tracta és que, abans d'arribar a la platja, la gent ja sàpiga si es podrà estar a la sorra o no", concreta Piferrer. L'alcalde sí que ha avançat, però, que independentment de si s'ha superat o no el límit de gent, sempre es garantirà que hi hagi un accés directe a l'aigua (per si algú es vol banyar i després marxar).
L'Ajuntament de Palafrugell estudia ara quin és el sistema més adequat per fer el recompte de persones que hi haurà a la sorra en cada moment: que els mateixos agents cívics portin els números i els bolquin a l'APP, a través de càmeres tèrmiques, etc. Fins i tot, Piferrer ha explicat que han rebut una proposta de Telefónica per saber quanta gent hi hauria a la sorra a través dels mòbils.
L'alcalde de Palafrugell ha explicat que, tot i plantejar-s'ho, al final han decidit no aplicar limitacions de temps per estar-se a la sorra. "Per regla general, la gent que va al matí a la platja, al migdia se'n torna a casa; més o menys podríem dir que hi ha un canvi de torn entre les dues i les quatre de la tarda", ha concretat Piferrer.
"Creiem que si hi ha moments crítics es donaran entre les onze del migdia i les dues de la tarda", ha dit l'alcalde, en referència a la gent que vagi a les platges. Per això, la intenció és que l'horari dels agents cívics se situï més o menys entre les deu del matí i les sis de la tarda (també, tenint en compte que el servei de socorrisme es començarà a prestar a les onze del matí).
L'alcalde preveu que el "control més estricte" es comenci a aplicar a partir del mes de juliol. Sobretot, perquè creu que serà aleshores quan es permeti a la gent de l'àrea de Barcelona desplaçar-se fins a les segones residències, "que a Calella, Llafranc i Tamariu tenen un component molt important", ha concretat Piferrer.
Tot i això, l'alcalde també ha dit que estaran amatents al primer cap de setmana de juny, que serà quan la regió sanitària de Girona ja hagi entrat en fase 2 i, per tant, la gent de la demarcació pugui anar a la platja. "La cartellera estarà preparada i, mentrestant, la vigilància evidentment hi serà i es farà amb la Policia Local", ha concretat Piferrer.
Per últim, l'alcalde s'ha referit a la denúncia de Salvem el Golfet criticant que l'accés a la cala estigui tancat d'ençà del Gloria, quan el temporal va fer caure unes roques de grans dimensions damunt el camí de ronda.
Josep Piferrer ha explicat que el consistori ha parlat amb Costes, i que després que els hagin comunicat que ara mateix "no es fan estudis ni projectes, ni hi ha pressupost destinat", el mateix Ajuntament ha decidit retirar les roques. L'alcalde ha dit que la intenció és que l'accés a la cala pugui estar reobert al juliol, però també ha dit que aquest termini no es pot "garantir al 100%". "Si veiem que no és segur, potser no el reobrirem", ha conclòs.