PIMEC ha reclamat aprovar un règim sancionador per a les empreses que incompleixin els terminis de pagament als proveïdors.
"No pot ser que les petites i mitjanes empreses financin les grans companyies", ha assegurat el president de la patronal, Josep González, davant la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme del Congrés dels Diputats.
En la intervenció, González ha assegurat que els objectius dels crèdits ICO no s'han "complert del tot" i ha advertit que prop d'un 20% d'autònoms i pimes es veuran obligats a cessar l'activitat per l'impacte de la covid-19. González s'ha referit al sector industrial com un eix "central i vertebrador" per a la recuperació i ha reclamat un Pacte Nacional per a la Indústria.
El president de la patronal catalana ha recordat que el termini de pagament de les empreses del sector privat als proveïdors és de seixanta dies, mentre que la mitjana actual se situa en els 73. En el cas de les administracions, el pagament s'endarrereix fins a quaranta dies.
En aquest sentit, González ha alertat dels "greus problemes" que implica la ruptura de les cadenes de pagaments en matèria de morositat, insolvència i situacions concursals a les empreses.
El president de la confederació ha assegurat que, d'aquesta manera, les petites i mitjanes empreses financen a les grans companyies i ha afirmat que es tracta d'un "contrasentit econòmic". A més, ha advertit que aquesta situació provoca problemes de tresoreria a les empreses, ara agreujats per la crisi del coronavirus, i les impedeix créixer.
Davant aquesta situació, PIMEC ha reclamat l'aprovació d'un règim sancionador per a les companyies que no compleixin amb els terminis establerts. "No podem tolerar que hi hagi empreses que paguin a 180 dies", ha etzibat. Actualment, un 61% de les pimes té problemes de tresoreria, segons dades de la patronal.
Aquests problemes són, entre d'altres, les causes que podrien provocar un tancament de les empreses. La patronal preveu que un 20% dels autònoms i pimes es vegin obligats a cessar l'activitat per l'impacte de la crisi del coronavirus. En el cas de la indústria, la xifra cauria fins al 8,6%.
De fet, González s'ha referit a aquest sector com un eix "central i vertebrador" i ha assegurat que està "resistint" més que la mitjana de tota l'economia. En el primer trimestre, el PIB va caure un 4,1%, mentre que l'activitat en el sector industrial, un 2,2%. Tot i això, un 44% de les pimes industrials ha afirmat patir un "estrangulament en els aprovisionaments" al maig i un 61% ha reconegut tensions en la tresoreria.
En referència als ICO, González ha assegurat que no han "complert del tot" l'objectiu de facilitar liquiditat a les empreses. "Les entitats financeres han abusat d'intercanviar concessions d'un crèdit ICO per la retirada de pòlisses de crèdit", ha lamentat.
El president de PIMEC ha assegurat que els crèdits han aportat entre un 20% i 30% més de finançament a les empreses, però no han complert l'objectiu del 100%.
En total, dels 80.000 milions d'euros atorgats fins ara, 60.000 s'han distribuït al teixit de pimes, mentre que els altres 20.000 a les grans empreses, "que s'ha demostrat que no tenien tanta necessitat de tresoreria". Al sector industrial s'han destinat un 32% dels crèdits.
Entre les mesures proposades, el president de la patronal ha reclamat al govern espanyol fer polítiques per "incentivar" la producció a Espanya i que les empreses amb produccions "llunyanes" puguin tornar. Així mateix, ha proposat potenciar la innovació i apostar per la Formació Professional.
A més, ha demanat que les pimes puguin accedir a la contractació pública i ha assegurat que, si bé s'ha fet una "millora important" amb la Llei de Contractació, "la realitat és tossuda".