Les portes de les ruïnes d'Empúries s'han reobert al públic aquest dimarts a les deu del matí. A la mateixa hora també s'obrien les del poblat ibèric d'Ullastret.
Tots dos equipaments estaven tancats des de fa dos mesos i mig, a causa de l'emergència sanitària provocada pel coronavirus.
Ara, una vegada la Regió Sanitària de Girona ha entrat en la fase 2 del pla de desconfinament, ja s'han reobert els dos equipaments al públic.
Ho han fet adaptant-se a la normativa sanitària en què es permet un màxim del 30% de l'aforament màxim accedeixi a l'interior i també caldrà utilitzar mascaretes en les sales tancades, com ara el museu o l'accés.
La coordinadora del jaciment, Marta Santos, ha recordat que a Empúries tenen "la sort" que "gran part de la visita és a l'aire lliure" i això fa que tampoc s'hagin hagut de prendre moltes mesures extraordinàries.
De tota manera, la reobertura de les ruïnes gregues i romanes s'ha fet sense audioguies ni les ulleres de realitat augmentada. Santos ha avançat que estan estudiant "quines fórmules per higenitzar" aquests elements poden adoptar i assegurar eliminar el risc de propagació del virus. També han hagut de suprimir les visites guiades.
La pandèmia, però, ha arribat en un moment en què el jaciment d'Empúries tenia "la majoria de les visites escolars". Els grups es concentren entre els mesos de l'abril, maig i juny. El confinament i la finalització del curs escolar telemàtic ha eliminat totes les visites. La coordinadora ha afirmat que ara, tots els esforços se centren en recuperar aquestes visites "a partir de la tardor".
L'espai ha reobert aquest dimarts tot i que l'afluència de visitants ha estat escassa. De fet, fins gairebé al migdia no han arribat les tres primeres visitants. De tota manera, la coordinadora de l'equipament preveu que el cap de setmana hi hagi més afluència de gent.
Tot i així, Marta Santos no preveu arribar ni de lluny a les 150.000 visites anuals que tenia fins ara aquest jaciment arqueològic. De fet, la coordinadora ha recordat que "més de la meitat" dels visitants que hi havia els mesos d'estiu "eren estrangers".
Santos ja ha avançat que no tenen cap previsió de visitants per aquest estiu, perquè estan a l'espera de veure "el comportament de la gent d'aquí". De tota manera, la coordinadora sí que ha advertit que hi haurà una "baixada important" de públic.
Per la seva banda, el director de l'Agència Catalana de Patrimoni, Josep Manuel Rueda, ha advertit que el tancament de tots els equipaments a Catalunya comportarà una pèrdua de, com a mínim, 1,5 milions d'euros per a l'agència. De tota manera, Rueda creu que aquesta xifra pot augmentar encara més si el públic local no aposta per visitar els museus i monuments que hi ha a Catalunya.
El director ha avançat que aquesta davallada en els ingressos no hauria de comportar cap problema a nivell d'investigacions i recerca que es fa. Josep Manuel Rueda ha recordat que l'Agència Catalana de Patrimoni compta amb un pressupost d'uns 22 milions d'euros i perdre aquest milió i mig és una quantitat important per al pressupost global.
L'impacte més gran d'aquesta davallada en els ingressos es produirà en la programació d'activitats. Tot i així confia en què amb la reprogramació d'activitats cancel·lades durant el confinament i l'estalvi de llum i aigua durant els mesos de tancament podrien reduir el cop al pressupost d'aquest 2020.