Els museus de la ciutat de Girona han obert les seves portes aquest dijous a les deu del matí, adaptant-se a la normativa sanitària.
A les deu del matí d'aquest dijous el Museu d'Art de Girona obria les seves portes al públic després de dos mesos i mig tancats. Ho feia amb un adhesiu al terra que ja recordava que calia mantenir dos metres de distància entre cada visitant.
Una vegada dins de l'edifici un primer dispensador de gel hidroalcohòlic donava la benvinguda a l'equipament al costat d'un panell informatiu amb totes les mesures que s'havien pres.
Una vegada a l'interior, la recepció estava blindada amb mampares per evitar qualsevol contagi i hi havia un segon dispensador de gel. Al terra, un nou adhesiu recordant les distàncies de seguretat.
La directora del museu, Carme Clusellas, ha detallat que hi ha 24 dispensadors de gel al llarg de tot l'edifici. Això es deu al fet que hi ha moltes escales i a cada pis n'hi ha un, més enllà dels necessaris. La directora ha remarcat que volen transmetre "seguretat i confiança" als visitants i per això han reforçat les mesures exigides per les autoritats sanitàries.
A part d'això, el museu també ha indicat a cada sala la capacitat màxima de persones que hi pot haver. "D'aquesta manera, tan el públic com els vigilants podran veure ràpidament si estan sobrepassant l'aforament màxim", ha afegit Clusellas.
A més, també s'han tancat espais reduïts i han retirat alguns elements tàctils com ara tauletes o una zona en què proposen al visitant tocar diversos materials per comprovar la textura de les escultures. Carme Clusellas creu que els museus d'art "són els que n'hem sortit més ben parats", ja que bona part del contingut és només per observar sense tocar.
Per la seva banda, el Museu del Cinema també ha retirat elements que jugaven amb la interacció del públic. "Proposem al visitant que pugui mirar sense tocar", ha detallat el director Jordi Pons. "Al Museu del Cinema ja tenim moltes coses per mirar", ha remarcat Pons. De tota manera sí que hi ha alguns aparells que estaven a disposició dels usuaris i que ara els han retirat durant un temps per evitar contagis.
En els dos equipaments, com a la resta, la direcció dels museus marca al terra un recorregut que proposen als visitants. Tot i no ser obligatori, sí que demanen al públic que el segueixi per evitar que la gent es creui pels passadissos i es puguin produir contagis. D'aquesta manera, tots aniran en la mateixa direcció.
Tot i obrir les portes aquest dijous, cap dels dos equipaments tenia reserves de visites ni esperava rebre públic. El principal problema és que entre setmana la gent encara treballa i per tant totes les esperances es dipositen ara en el cap de setmana.
El tancament de dos mesos i mig, però, ha trencat una previsió d'un "any gloriós" pel Museu d'Art de Girona. Clusellas ha afirmat que havien tingut un dels millors registres de visitants durant el mes de febrer i preveien mantenir aquesta tendència durant l'abril i el maig, quan Girona comença a rebre turistes atrets per Temps de Flors.
Tot i així, la directora s'ha mostrat optimista i ha remarcat que l'aturada obligarà a donar més importància "a la qualitat de les visites", en comptes de la quantitat. "Volem que la gent que vingui se senti còmode i segura i que torni", ha afegit Clusellas.
Per altra banda, els museus ja estan pensant en com enfocar les activitats que tenien previstes i que, de moment, s'han quedat totalment paralitzades fins a finals d'estiu. Per una banda, el Museu d'Art de Girona ja està treballant en activitats per a un públic reduït. De moment, es plantegen oferir "visites al detall" per a famílies que aquest estiu vagin al museu.
El Museu del Cinema de Girona té la vista posada en el curs escolar vinent. De fet, aquest equipament té una afluència molt important d'escoles, ja que anualment passen 25.000 alumnes de primària i secundària pel museu.
Ara, els temors estan posats en què el curs vinent no hi hagi tantes visites escolars com abans. Per això, el director ha avançat que estan preparant un conjunt de recursos didàctics per fer a l'escola.
Jordi Pons ha detallat que es tractaria de tallers sobre cinema amb part de material que hi ha al museu que es podria fer a les escoles. A més, també estudien la possibilitat de deixar alguns aparells als centres. "Si l'escola no va al museu, hem de buscar la manera que el museu es pugui acostar a les aules", ha reblat Pons.