En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El magatzem que Càritas té a Lloret de Mar amb els voluntaris treballant. / Foto: Càritas

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El cop que ha suposat per a moltes famílies la crisi del coronavirus ha provocat un increment dels serveis de Càritas a les comarques de Girona.

Un bon exemple són les 34.534 cistelles d'aliments que l'entitat ha repartit en els diferents centres de distribució que té arreu de la demarcació.

Bona part d'aquestes cistelles s'han donat a famílies de la Costa Brava, que han vist com la pandèmia deixava sense feina centenars de persones, que els mesos de març i abril haurien d'haver començat a treballar en hotels, restaurants, bars i altres establiments dedicats a l'hostaleria.

Una de les localitats més afectades ha estat Lloret de Mar. Aquí, Càritas ha vist com passava de les 495 famílies ateses abans de la crisi sanitària, a les 860 durant el període de la covid 19, o el que és el mateix, un augment del 73%.

Això ha provocat que des de l'entitat traslladessin el Centre de Distribució d'Aliments (CDA) al Pavelló Municipal, per tal de poder donar resposta a la quantitat de persones que van a demanar ajuda.

Però els veïns del nord i el centre de la Costa Brava també ha notat la crisi del coronavirus. A Roses, per exemple, Càritas ha atès 218 famílies més durant la pandèmia, passant de 230 a 448. El CDA de Palafrugell ha vist com s'incrementava en gairebé un centenar, mentre que en els pobles del Baix Ter, 53 noves famílies han anat a buscar aliments a l'entitat religiosa.

En relació al perfil dels nous usuaris que acudeixen a Càritas, la majoria són parelles joves de menys de 30 anys amb dos fills a càrrec. En el 90% dels casos les demandes que fan tenen a veure amb subministrament de necessitats bàsiques. Un dels problemes principals d'aquestes famílies és fer front al pagament de l'habitatge, i més de la meitat es troben en situació irregular.

A més de les cistelles, cal tenir en compte que des de la declaració de l'estat d'alarma, Càritas a Girona ha ofert 1.631 àpats en menjadors socials i ha repartit 246 lots de roba d'emergència. Tot plegat, suma un total de 15.737 persones ateses a la demarcació durant la pandèmia.

A més, s'ha reforçat l'atenció telemàtica i telefònica, amb programes de suport a infants i joves, assessorament i orientació per fer entrevistes de feina, consultes jurídiques i suport emocional, especialment en persones grans o que viuen soles.

La presidenta de Càritas a Girona, Dolors Puigdevall, dona per fet que hauran de mantenir el suport a aquestes noves famílies durant tot el 2020. "Creiem que fins a finals d'any s'hauran d'atendre totes aquestes persones i per això tot el servei de Càritas es mantindrà per poder donar resposta", ha assenyalat.

De fet, Puigdevall ha anunciat un increment de l'actual pressupost en 350.000 euros. En concret, l'entitat tenia previst uns comptes d'1,34 milions d'euros, però arran de la crisi sanitària aquesta xifra creixerà en 100.000 euros que vindran de donacions que s'han rebut durant els darrers mesos i 250.000 més, que vindran de convenis que s'estan negociant amb administracions dels pobles on hi ha CDA.

En la seva memòria anual, Càritas ha donat a conèixer les dades de 2019. En aquest sentit, l'entitat va atendre 24.543 persones durant l'any passat. A més, 52.236 usuaris de l'entitat religiosa es van veure beneficiats per algun dels 51 projectes d'acció social que es van duu a terme a les
comarques de Girona.

Un dels més destacats va ser el de l'obertura de Cal Manco, la casa d'acollida per a joves immigrants sense referents, i que es troba al terme municipal de Caldes de Malavella. Aquest centre permet atendre una vintena de persones i s'emmarca en la iniciativa Som Refugi.

En relació a l'àmbit laboral, Càritas va atendre el 2019 un total de 1.538 persones que volien millorar l'ocupabilitat o les condicions de feina, formar-se o aconseguir entrar en el mercat de treball. En aquest sentit, cal destacar que l'empresa d'inserció de l'entitat, Ecosol, ha mantingut els 90 llocs de feina i ha obert un nou taller de confecció a Olot.