El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que l’hivern del 2019 al 2020 ha estat càlid i humit. En aquest sentit, el mes gener ha estat el més humit des que es tenen dades i l'abril el més humit dels 15 darrers anys.
El mes de febrer, per la seva banda, ha estat el més sec dels darrers 15 anys. Davant aquesta "dinàmica de canvi climàtic" el conseller ha demanat "no abaixar la guàrdia".
Els analistes dels Bombers preveuen que, a llarg termini la previsió meteorològica reafirma la tendència càlida del 2020. De fet, diversos models estan marcant la península com a "punt calent d'incendis per aquest estiu 2020", ha exposat Buch.
El conseller ha explicat que les hipòtesis per a Catalunya durant aquest estiu van entre dos límits. Per una banda hi ha la possibilitat d'un escenari altament complex, amb una campanya d’incendis de cereals al voltant de Sant Joan, i després incendis forestals amb un pic a finals de juliol, com va passar els anys 2003 i 2009.
D'altra banda l'escenari també podria ser més favorable, si finalment es produeixen tempestes al juny que calmin aquesta campanya del cereal i Sant Joan, tot i que la campanya forestal continuaria a finals de juliol i principis d'agost.
Per afrontar la propera campanya d'incendis els Bombers han incorporat millores operatives, que tenen a veure amb el desplegament de nou bases per fer actuacions preventives, la revisió del procediment de relleus en actuacions de llarga durada, millores per l'avituallament en actuacions de llarga durada o la potenciació del software, entre d'altres.
El dispositiu operatiu s'ha reforçat amb 551 noves contractacions distribuides territorialment. També es disposaran de 36 mitjans aeris, 11 dels quals procedents del govern espanyol.
Buch ha explicat el "nou model" dels Bombers per afrontar la campanya forestal, que vol donar resposta a la "desestacionalització" provocada pel canvi climàtic, que fa que els incendis siguin més difícils de preveure.
Ha afegit que l'estudi dels incendis que l'any passat hi va haver a Bolívia i el Paraguai, que són "incendis de sisena generació" han de servir per millorar l'extinció dels futurs incendis que hi pugui haver a Catalunya. Aquests incendis "a conseqüència del canvi climàtic" estan "fora de la capacitat d'extenció dels cossos de bombers" i són "més intensos, ràpids i incontrolables".
El 62% dels incendis de l'any passat van ser provocats per l'acció humana, el 22% van ser intencionats, el 21% causats per accidents i el 19% per negligències. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha posat aquesta xifra en relació amb la d'anys anteriors, quan aquest percentatge havia arribat al 88% dels incendis i ha atribuït l'evolució de les dades a la "conscienciació".
L'any passat hi van haver 233 incendis que van cremar 6459,10 hectàrees. D'aquests, onze van cremar més de 10 hectàrees ha exposat Jordà. El 85% dels incendis van ser de menys d'una hectàrea.
La del 2019 va ser "una campanya global intensa" a Catalunya, si bé va començar al juny amb intensitat, al juliol es va començar a calmar, ha destacat Buch.
Per explicar la "situació crítica" que ha dit que es va viure a Catalunya l'any passat ha destacat que l'incendi que va començar el 26 de juny a la Torre de l'Espanyol "va ser el vuitè incendi més ràpid de l’any passat a nivell mundial, respecte a altres indrets on van patir grans incendis forestals com Austràlia, Sibèria o Amazones". Ha destacat que l'incendi de la Ribera d'Ebre va cremar 5046 hectàrees i el segon, el de Capellades, en va cremar 58.