En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les actuacions que s'ha fet a la plaça del Vi de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les arts de carrer han tornat a sortir al seu hàbitat natural per reivindicar la recuperació de l'espai públic per a l'expressió artística.

Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida s'han sumat a un manifest que s'ha presentat simultàniament en 25 ciutats d'arreu del món, a través d'accions artístiques col·lectives que han omplert les places de professionals del sector.

Més de 900 persones han signat el manifest 'Arts de carrer per a la transformació social', impulsat a Catalunya pel col·lectiu Money For Free.

"En aquests moments, les arts son més importants que mai, perquè ens permeten la connexió emocional amb el conegut, però també amb el desconegut", ha dit Sergi Estebanell, impulsor del manifest, des de la plaça Can Felipa del Poblenou.

El manifest fa una crida als artistes, institucions i ciutadania a sortir al carrer per visibilitzar i donar valor a les arts com motor de canvi i transformació social. "Avui estem 25 ciutats, units més de 500 artistes, per reivindicar que continuem estant aquí, i que volem ajudar al món en el que vivim.

Ens oferim a les institucions, i encoratgem a tothom a recuperar l'espai públic que no podem perdre", ha dit Sergi Estebanell, del col·lectiu Money For Free.

Tal i com ha passat en ciutats d'arreu de l'Estat com Madrid i una vintena d'europees, professionals del sector han protagonitzat una acció artística, que en el cas de Barcelona ha omplert la plaça Can Felipa de girafes, pallassos o tambors. Jaumet, del col·lectiu Comediants, i Cristina Aguirre, de Kamchatka, han llegit el manifest envoltats de més de 50 artistes.

Després de la lectura, alguns d'ells han fet intervencions artístiques a l'espai públic, en contacte amb la gent de pas de carrers com la Rambla del Poblenou.

"Les arts de carrer conviden a obrir la necessària possibilitat de qüestionar el paradigma de l'obediència i són un espai des d'on formular visions conjuntes", és una de les frases que han cridat per començar el camí de construcció de la "nova normalitat post covid-19".

Estebanell recorda que no s'ha de confondre el distanciament físic amb el social. "Ens hem d'apropar als altres d'alguna manera, respectant evidentment les normatives. Si les arts de carrer han de passar només en places tancades, perdrem la connexió amb la persona que trobem accidentalment", ha manifestat. Un dels valors principals que reivindiquen és que les arts de carrer són "per tots i totes, sense distinció de classe ni cultura social".

Donen suport al manifest associacions com PATEA, PAC, TTP, APCC, APdC, APGCC, AADPC, la Fundació Carulla, entre d'altres, i artistes com Comediants, La Fura dels Baus, Pepe Viyuela, Tortell Poltrona, Claire Ducreux i Leo Bassi.

"És molt important que sortim al carrer, no només els artistes de carrer, sinó la ciutadania en general, que no tinguem por", ha animat Estebanell.

A Girona, una trentena d'artistes de carrer s'han reivindicat al centre de la ciutat. Han pintat cercles de guix al terra del Pont de Pedra, on cadascú ha escrit allò que li expressaven les arts de carrer, mentre es llegia el manifest.

"Recita, pinta, dibuixa, canta, balla i escriu! És el moment d'actuar, ens veiem al carrer", deia l'escrit, reivindicant el "poder transformador" d'aquestes arts, i instant institucions culturals, fundacions, empreses privades i polítics a donar-hi suport. Després de l'acció al Pont de Pedra, els artistes s'han repartit entre la Rambla i la plaça del Vi i, un a un, han anat fent diferents fragments d'espectacles.