En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un treballador d'una empresa càrnia de la demarcació de Girona. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La covid-19 impacta de ple damunt les exportacions gironines. Si al març les vendes a l'exterior ja es van estancar, a l'abril directament s'han enfonsat.

Segons l'estadística que publica periòdicament el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, aquest mes les empreses de la demarcació van exportar per valor de 390,7 milions d'euros. És fins a un 23,7% menys en comparació amb el mateix període del 2019.

L'abril va ser el mes en què el confinament va arribar a ser pràcticament total (coincidint també amb els dies de Setmana Santa). També va ser quan els estralls del coronavirus damunt l'economia es van fer evidents. A la demarcació, l'atur va pujar un 16% i es van destruir més de 9.500 llocs de treball. I el sector exterior tampoc va quedar-ne al marge.

En global, les exportacions s'enfonsen. Però les dades per sectors també evidencien com el coronavirus ha tingut una afectació desigual. Durant l'abril, l'agroalimentari gironí, si bé va perdre pistonada, va continuar en números verds. Va tancar el mes creixent un 3,4% en exportacions i fent vendes a l'exterior per valor de 213,2 milions d'euros.

I dins l'agroalimentari gironí, les càrnies continuen tenint una preeminència innegable. A l'abril, les exportacions d'aquest clúster es van situar en 141,72 milions d'euros. En comparació amb l'abril del 2019, la xifra suposa un creixement del 6% (ja que aleshores, les vendes a l'exterior de carn fresca i despulles d'animals es van situar en 133,64 milions d'euros).

Però si la dada es compara amb la del març d'aquest 2020, quan el coronavirus va obligar a decretar l'estat d'alarma, les vendes del sector carni gironí es frenen. En concret, d'un mes a l'altre baixen gairebé un 15% (perquè al març, el clúster va exportar per valor de 165,94 milions d'euros).

Però si bé el sector carni mig capeja el virus, no passa el mateix amb d'altres indústries. De fet, el segon i tercer sectors en importància a la demarcació, les químiques i la maquinària, pateixen de ple les afectacions de la pandèmia.

A l'abril, les exportacions del sector químic s'han enfonsat un 26,2%. I en el cas dels fabricants de maquinària, el descens encara ha estat més acusat, perquè les vendes a l'exterior han caigut més d'un 50%. A l'abril, un i altre sector, respectivament, van fer vendes a l'exterior per valor de 75,3 milions d'euros i 21,67 milions.

Per destins, el mercat xinès ha continuat impulsant-se durant l'abril, demandant més i més producte gironí (sobretot, carn de porc). De fet, les exportacions al gegant asiàtic, d'un any per l'altre, pràcticament s'han arribat a multiplicar per tres. A l'abril, les empreses gironines van fer vendes per valor de 71,31 milions d'euros cap a la Xina; a l'abril del 2019, havien estat de 29,95 milions d'euros.

Però el tancament de fronteres, el confinament i les mesures que els estats europeus van prendre per frenar la covid-19 ha provocat que les exportacions gironines cap a la UE –el seu mercat tradicional- anessin a la baixa. A França, per exemple, d'un any per l'altre, s'ha passat d'exportar productes per valor de 127,89 milions d'euros a fer-ho per 88 MEUR. I el mateix passa amb Itàlia, el Regne Unit, Alemanya, Portugal...

Si es comparen les exportacions gironines amb les de la resta de Catalunya, totes les demarcacions tanquen l'abril amb caigudes.

L'efecte de la covid-19, de retruc, frena el bon inici d'any que havien tingut les exportacions gironines. I això provoca que les vendes a l'exterior en l'acumulat entre gener i abril (1.854,4 milions d'euros) s'equiparin amb les que es van fer el 2019. I que, per tant, el creixement sigui del 0%.

Per sectors, al llarg d'aquest primer quadrimestre, es repeteix la marxa desigual d'uns i altres. Mentre que l'agroalimentari gironí encara creix, i ho fa fins a un 21,9% (amb exportacions per valor de 909,4 milions d'euros), les químiques ja davallen vendes en un 12,2% (n'han fetes per valor de 299,9 milions d'euros).