En directe: La dansa catalana

 Llagostera Ràdio on-line

El baríton Carlos Álvarez. / Fuentes B. (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Festival Castell de Peralada Livestream acollirà del 22 al 31 de juliol una edició virtual i gratuïta que combinarà espectacles emesos en streaming i públic presencial molt reduït.

Obligat a suspendre la 34a edició pel coronavirus, el certamen s'ha reinventat perquè l'església i les muralles del Carme del castell de Peralada acullin 80 i 130 espectadors respectivament.

3 nits estaran dedicades al personal sanitari, al sector de la cultura i del turisme, amb públic d'aquests col·lectius. Amb un total d'11 activitats virtuals, s'han programat 6 estrenes d'espectacles pensats expressament per al festival empordanès. María Pagés, Alfonso de Vilallonga, David Alegret, Carlos Álvarez, Chassol i Santi Moix són els artistes protagonistes.

Els espectacles es faran tots en streaming a través de la pàgina web del festival, i comptaran amb un públic presencial molt reduït, procedent de patrocinadors, premsa i col·lectius de la cultura, sanitat i del turisme, així com una nit dedicada a espectadors joves.

"És un festival d'estrenes, d'aposta per la creació en viu i on el públic, de manera íntima i amb presència simbòlica, viurà un homenatge", ha dit aquest dimarts el director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, en la presentació d'una edició reduïda i virtual.

Per adaptar-se al nou format, el festival ha habilitat dos espais al recinte del Carme del castell. Va ser precisament a les muralles del Carme on fa 34 anys el festival va aixecar el teló, amb Montserrat Caballé i l'Orquestra Simfònica del Liceu. Amb una forquilla d'entre 120 i 140 cadires a l'aire lliure, la cita recuperarà l'esperit dels seus inicis, amb un "petit escenari" que acollirà quatre concerts, ha detallat la presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué.

En l'altre espai, l'església del Carme, s'hi faran els altres dos concerts (David Alegret i Carlos Álvarez), amb un aforament de 80 persones.

L'organització va cancel·lar la programació de la 34a edició el mes de maig passat i va avançar la possibilitat de fer una edició virtual amb públic presencial en cas que es pogués. Finalment, el certamen ha pogut complir aquella voluntat cenyint-se a l'excepcionalitat del moment i acollint un cartell reduït, amb un pressupost de 400.000 euros.

Aguilà ha agraït la filantropia privada, que els ha permès tirar endavant el certamen "en un moment molt complicat" per la suspensió de la programació prevista. D'aquí 48 hores el festival hauria aixecat el teló amb el Houston Ballet.

La bailaora María Pagés inaugurarà l'edició virtual del festival el 22 de juliol, amb una nit dedicada al món de la cultura i de la comunicació. Al costat d'El Arbi El Harti, Pagés presenta 'Entremos en el jardín', un espectacle de nova creació preparat per al festival, acompanyada de dues veus femenines, una guitarra, un violoncel, un violí i una percussió. "És una edició especial, com especials són els moments. Suposa el nostre retrobament amb els escenaris després de la pandèmia", ha dit Pagés a través de la roda de premsa telemàtica.

L'artista plàstic Santi Moix i l'Orquestra Simfònica del Liceu, dirigida per Josep Pons, protagonitzaran el 25 de juliol un concert-perfomance dedicat al personal sanitari de les comarques gironines. Mentre l'orquestra interpreta composicions com la 'Simfonia núm. 7 en la major, op. 92', de Ludwig van Beethoven ―en commemoració del 250è aniversari del naixement del compositor alemany―, Moix pintarà una obra de grans dimensions emprant la pintura al fresc, amb la tècnica mil·lenària que ja va utilitzar a l'església romànica de Saurí, al Pallars. "Poder fer-ho en directe és apassionant però té un risc", ha dit l'artista català resident a Nova York.

El cantant i compositor Alfonso de Vilallonga torna a Peralada acompanyat per Pau Figueres, Juan Pastor, Rita Payes i Iannis Obiols, a l'estrena absoluta del seu darrer treball, 'Hors de saison' (27 de juliol), amb què retrà homenatge al sector turístic de la Costa Brava.

L'església del Carme acollirà dos concerts, el primer el 28 de juliol amb el tenor David Alegret, acompanyat al piano per Rubén Fernández Aguirre, que estrenarà 'Canticel', un homenatge a Josep Carner en el 50è aniversari de la seva mort. D'altra banda, les parets de l'església presenciaran la veu del baríton malagueny Carlos Álvarez, medalla d'honor del Festival, que actuarà amb un recital inèdit el 30 de juliol. Ho farà, per primera vegada, amb cançons del compositor barceloní Miquel Ortega.

L'última de les actuacions, el 31 de juliol, estarà protagonitzada pel carismàtic pianista i compositor francès Chassol. Inventor del gènere 'ultrascore', presentarà per primera vegada a Catalunya el seu treball 'Ludi', un film musical inspirat en la novel·la 'Das Glasperlenspiel (El joc de les granisses)' de Hermann Hesse.

El 23 de juliol, la soprano Sondra Radvanovsky i el cantant i compositor Rufus Wainwright, que aquest estiu havien d'actuar per separat a l'edició cancel·lada, oferiran un diàleg al voltant de la figura operística de 'Prima Donna'.

D'altra banda, el 24 de juliol, María Pagés, Carlos Álvarez i Josep Pons debatran sobre el panorama de la música, les arts escèniques i els festivals del futur, i el 27 de juliol, David Alegret, Alberto García Demestres, Albert Guinovart, Ortega i Fernández Aguirre protagonitzaran una taula rodona sobre 'La composició del lied i la cançó al s. XXI'.

El web del Festival acollirà també del 22 de juliol al 31 d'agost un aparador fotogràfic de Pablo Genovés, autor del cartell 2020, on es poden descobrir algunes de les seves obres.