En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dues alumnes realitzant el primer exàmen de les PAU a l'Institut Cap Norfeu de Roses. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La primera jornada de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a les comarques gironines ha arrencat sense "cap incident", segons la coordinadora de les proves a la demarcació gironina, Manuela Hidalgo.

Segons ha detallat la coordinadora, les mesures excepcionals per evitar la propagació del virus s'han seguit "correctament" i per això Hidalgo en fa una valoració positiva de les primeres hores de la jornada.

De fet, la coordinadora ha destacat que ha semblat una selectivitat "normal" tot i el distanciament dels estudiants i la multitud de tribunals que s'ha convocat aquest any.

De fet, Manuela Hidalgo ha apuntat que la majoria d'aules són "petites" i això els ha obligat a tenir un aforament màxim d'entre 12 i 14 alumnes per classe, en la majoria de casos. Això significa que calien més espais.

El nombre de tribunals ha crescut i també s'han "multiplicat les seus". A la Universitat de Girona hi havia sis centres que feien la prova, la majoria d'ells al Campus de Montilivi.

Però més enllà de la capital gironina s'han obert seus a onze instituts més repartits per tota la demarcació. Habitualment les PAU també es feien a un institut de Figueres i un altre d'Olot. Aquest any, la capital garrotxina té un segon institut on els alumnes s'examinen de les PAU.

A més, Hidalgo ha anunciat que han obert un centre "per cada comarca". Per això, els alumnes de 2n de Batxillerat s'han pogut examinar a Banyoles, Santa Coloma de Farners i la Bisbal d'Empordà. A més, també hi havia seus a Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Roses.

Aquesta obertura de centres ha portat que a l'UdG tan sols hi hagués "una tercera part" dels estudiants habituals. Aquest 2020 s'han examinat prop d'un miler de joves, mentre que els altres anys eren uns 2.500. Tot i així, aquest any s'han registrat més alumnes que l'any passat per intentar accedir a la universitat (3.492 alumnes).

L'augment de seus ha comportat "més tranquil·litat" a l'hora de fer els exàmens, ha apuntat Manuela Hidalgo. La coordinadora ha destacat que "en general són pocs estudiants" a cada centre i això ha comportat "menys nervis" que en altres cursos. Per contra, aquest esponjament dels alumnes ha comportat "més vigilants" de les proves, ja que eren més espais per controlar.

Per altra banda, Manuela Hidalgo ha explicat que "l'entrada escalonada" dels estudiants a les classes "ha funcionat bé". De fet, els professors demanaven a cada estudiant que s'agrupés en una fila segons la classe on s'examinava al pati. Una vegada hi havia tots els estudiants, el professor guiava els alumnes fins a l'aula. D'aquesta manera, s'evitaven aglomeracions a les entrades i sortides.

De tota manera, la coordinadora gironina ha afegit que aquest curs ha estat "atípic" sobretot per "la feina prèvia" que ha suposat a nivell logístic per complir amb els protocols de seguretat. Més enllà d'això, Manuela Hidalgo ha remarcat que el funcionament dels exàmens ha estat igual que la resta d'anys, amb més flexibilitat a l'hora d'escollir un model d'examen.

Sobre l'ús de la mascareta, la coordinadora ha demanat als estudiants que "preferiblement" se la deixin posada durant l'examen, ja que estan en un espai tancat. Tot i així, ha detallat que entén que pugui ser "una molèstia" i per això es permet que se la treguin mentre responguin les proves.