En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un arbre caigut al mig del camí de Ronda de Tamariu. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un dels camins de ronda més concorreguts de la Costa Brava del Baix Empordà és el que uneix Tamariu amb el Far de Sant Sebastià a Palafrugell.

A banda de ser una de les rutes preferides dels turistes i veïns de la zona, també és una de les més "perilloses" a criteri d'entitats ecologistes com Salvem el Golfet o SOS Costa Brava.

El problema principal és "la deixadesa i abandonament" per part de les administracions, que ha fet que en aquest espai natural hi hagi "trams perillosos".

A més, cal sumar-hi la destrossa provocada pel temporal Gloria, que ha deixat "encara més malmès" aquest camí de ronda. El problema és que es tracta d'una via que serpenteja per la muntanya i on el camí està ple d'arrels dels arbres que no s'han tapat amb passeres, com reclamen els ecologistes.

Això fa que hi hagi un risc important d'entrebancar-se. A més, tampoc hi ha cap lloc on poder-se agafar llevat de les branques dels arbres, però cal tenir en compte que es tracta d'una zona on el camí és estret i amb importants penya-segats. "Malauradament aquí ja hi ha hagut accidents que han costat vides humanes", recorda el geòleg Frederic Lloret.

Les entitats lamenten que, tot i que fa anys que ho reclamen, encara no s'hagi posat remei a un problema "evident". A més, recorden que es tracta d'una zona molt transitada especialment a l'estiu, per banyistes, i per tant, per persones que passen pel camí de ronda amb un calçat inadequat.

Això sí, des de SOS Costa Brava exigeixen que el projecte per arreglar el camí de ronda sigui "a la menorquina", o el que és el mateix "sense agredir el paisatge". En aquest sentit, demanen que no sigui similar al que s'ha fet a Palamós, on s'ha "omplert de ciment" un espai natural i que compta amb l'oposició de bona part dels veïns.

Tanmateix, també reclamen que se senyalitzi el recorregut i que es faci "una certa divulgació" de l'espai natural i les seves característiques. "Aquí tenim roques, fauna i flora que són una autèntica meravella. No podem deixar-nos perdre tot això", assenyala el membre de SOS Costa Brava, Josep Ferrés.

Finalment, les entitats també es queixen que el consistori no "faci res" per pressionar l'Estat per arreglar aquesta zona, ja que n'és el propietari. Per això reclamen que "s'actuï" per tal de "posar fil a l'agulla" i condicionar el camí de ronda.

A més, també carreguen contra el govern municipal perquè els ha prohibit fer un acte de protesta aquest diumenge. L'argument del consistori ha estat que no és l'administració competent a qui s'havia de comunicar.