El nou pla de reforç preveu una inversió anual de 127 milions anuals i la contractació global de 3.811 professionals fins al 2022 a l'atenció primària.
Així ho han anunciat en roda de premsa el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés.
El pla per l'atenció primària té quatre eixos. El primer té a veure amb els professionals. El pla vol potenciar el rol del metge; incorporar gestors de referència, assistents clínics, nutricionistes, assistents socials i professionals de salut mental. En concret les contractacions suposaran incrementar en un 17% els actuals 22.000 professionals.
Ja s'han contractat 900 auxiliars administratius i persones especialitzades amb les tècniques d'extracció de mostres per reforçar l'atenció de la covid-19 i abans d'acabar el setembre aquesta xifra arribarà a les 1.400 persones.
El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha detallat que a grans trets s'incorporaran 306 facultatius, 220 infermeres, 750 persones de suport a la infermeria, 750 assistents clínics, 112 agents socials, 150 nutricionistes i 115 psicòlegs.
El segon eix és canviar maneres de treballar amb innovacions i nous protocols. Comella ha indicat que es tracta de simplificar les tasques i impulsar noves estratègies com l'ús dels codis de barres.
El tercer eix és la inversió en tecnologia, que es concretarà en noves centraletes, inversió en tecnologies d’accessibilitat i eines per facilitar l’atenció no presencial dels metges als pacients.
Finalment, el quart bloc és l’habilitació d’espais de treball i el replantejament dels espais amb nous llocs per dur a terme la vacunació i el cribratge.
L'atenció primària té "molts reptes" en els mesos vinents, ha explicat el vicepresident, per justificar el nou pla. Fa els PCR, participa en els cribratges, identifica i segueix els contactes i gestiona incapacitats temporals i quarantenes i ara també haurà de donar suport a les escoles i fer 500.000 PCR a la comunitat educativa. A més, desplegarà un nou pla d'atenció a les persones amb més risc i posarà les vacunes infantils posposades per la pandèmia.
Per tot això i per l'evolució de l'activitat habitual a l'hivern, Salut preveu un increment d'un 20% de l'activitat en els mesos vinents, ha afegit Vergés. Però el pla no es fa només per gestionar la pandèmia de la covid-19, sinó que es vol aprofitar aquest fet per convertir l'atenció primària en "l'eix vertebrador de tot el sistema de salut" i recuperar el sector de les retallades d'anys anteriors.
"L'atenció primària serà més protagonista ara que en la primera onada", ha destacat Comella. En aquest sentit ha indicat que fa nou mesos no hi havia la figura del gestor covid, el referent de salut a l'escola o el personal dels cribratges. Entre els nous reptes de la primària ha destacat que els professionals hauran de fer el "diagnòstic diferencial" per no confondre refredats, grip comuna i la covid-19.
"La voluntat no és només obrir les escoles el 14 de setembre sinó fer tot el curs escolar", ha afirmat Vergés sobre les mesures penals que la Fiscalia General de l'Estat vol imposar contra els pares o tutors de menors que s'abstinguin d'anar a l'escola sense una justificació "clara i determinant".
La consellera espera que hi hagi "sobretot moltes sospites" i una gestió "complexa" entre Salut i Educació, però sosté que "el repte" serà no tancar les escoles "durant tot el curs". "Hem dit que l'escola ha d'estar oberta, els nens necessiten continuar l'aprenentatge", ha reblat.