En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les fletxes que indiquen el circuit d'entrada a la Facultat de Ciències Econòmiques que la UdG. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

"Podem dir que el curs s'ha iniciat amb normalitat, tot i haver d'extremar les mesures de seguretat", ha afirmat el rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi.

Salvi ha recordat que la UdG ja va decretar el curs acadèmic 2020-2021 com a "període excepcional" i, amb aquesta previsió, ja van començar a treballar per avançar cap a un model híbrid per combinar les classes presencials amb la formació virtual.

Un model al qual obliga la pandèmia però, segons ha remarcat el rector, la UdG no renuncia a ser "una universitat presencial". Per això, a l'hora de dissenyar el curs, han posat el focus en no perdre l'essència de la universitat, i que no és cap altra que la "proximitat" entre professorat i alumnes, encara que s'hagin de buscar fórmules per garantir la distància social.

El rector de la UdG ha explicat que la planificació del nou curs ha versat sobre tres eixos: el compromís social, la seguretat i la salut i garantir aquesta presencialitat. En el primer àmbit, ha concretat que han vetllat per garantir que les situacions personals o familiars no es tradueixin en bretxes digitals o econòmiques.

"La UdG té el deure de facilitar la formació i que els estudiants no pateixin cap discriminació per circumstàncies personals provocades per la pandèmia", ha afirmat Salvi que afegeix que s'avaluaran les situacions "cas per cas" i per estar, sobretot, al costat dels estudiants en situació de vulnerabilitat.

En relació a la seguretat i la salut, cada facultat ha assenyalat circuits i han limitat les classes a un màxim de 30 alumnes, limitant també la mobilitat dins els edificis. Així, sí fins ara eren els alumnes els que canviaven constantment d'aula, ara ho farà el professorat. Una mesura que també ajudarà a tenir una millor "traçabilitat de contactes" en cas de detectar-se un cas de coronavirus.

A més, en el marc del model híbrid, una part de la docència serà presencial i l'altra virtual. Això vol dir que no tots els universitaris aniran cada dia a classe, sinó que s'han creat torns per reduir l'aforament a les facultats i s'alternarà l'activitat presencial amb la telemàtica.

El rector també ha explicat que tot el professorat de la UdG –poc més d'un miler- s'han sotmès o s'estan sotmetent a revisions mèdiques per determinar si poden fer classes presencial o, per contra, han de fer teletreball, seguint les recomanacions dels sanitaris.

En aquest sentit, Salvi ha concretat que es divideixen els professors en tres grups (G1, G2 i G3) segons si poden fer classes "amb normalitat", si han de reforçar les mesures de seguretat i els equips de protecció individual o, finalment, si han de fer teletreball. La UdG calcula que hi haurà una vintena de professors que hauran d'impartir les classes a distància per ser de col·lectiu de risc.

Un model "híbrid" que també ha suposat aplicar noves metodologies i "repensar la docència". Quim Salvi ha detallat que tots i cadascun dels professionals de la UdG (professorat i PAS) han rebut formació en mesures de protecció i riscos laborals. Els docents, a més, també n'han rebut d'específica per "eliminar fronteres entre la formació presencial i la formació virtual" aportant un "valor afegit" a la docència. La formació també ha tractat altres assumptes com els drets d'imatge o la propietat intel·lectual, ara que part de l'activitat es fa a través de videoconferències.

I tot això s'ha fet, segons el rector, sense modificar el nombre d'hores de treball per part del professorat ni per part de l'alumnat i creant un apartat al campus virtual amb tota la informació relacionada amb el covid.

La majoria dels alumnes de la UdG –al voltant de 15.000 entre graus, màsters o doctorats- han començat les classes aquest dilluns. Els de primer no ho han fet, en part perquè el retard en les PAU fa que encara avui dia s'estiguin fent matrícules. Salvi ha explicat que la tendència de matriculacions "es manté" com els anys anteriors però no podran tenir una xifra definitiva fins a mitjans del mes d'octubre.