El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha demanat aquest dimarts a les famílies que no portin a l'escola els infants que estiguin pendents del resultat d'una PCR.
Bargalló ha indicat que el cas de Girona, on uns pares van portar el fill tot i que estava esperant el resultat d'una prova "no s'hauria d'haver donat".
"Jo entenc tots els comportaments de tothom, però hem de ser molt curosos", ha indicat el conseller, que ha subratllat que ara cal aplicar una quarantena en un grup dels Maristes de Girona que s'hagués pogut estalviar.
D'altra banda, el conseller ha explicat que no hi ha un absentisme significatiu al sistema, però sí que s'ha detectat en 3 o 4 escoles amb alumnat especialment vulnerable per l'acció de grups molt actius que han treballat per convèncer les famílies que no portessin els fills als centres educatius. Ha posat l'exemple de la comunitat gitana.
El conseller ha explicat que no totes les famílies d'origen forà han tornat del període de vacances, però a això li ha sumat el fet que alguns col·lectius s'estan adreçant a comunitats molt concretes amb el "discurs de la por". Ha parlat d'una entitat nova que ha aparegut en l'entorn gità. "Aquí ja estem actuant", ha dit. Això està passant en tres o quatre escoles i no totes de l'àrea metropolitana, ha afegit.
Bargalló, insisteix en demanar a les famílies que han optat per no portar els fills a escola en aquest inici de curs que s'ho repensin. Segons el conseller, l'escola és "el segon lloc" on els alumnes estan més segurs perquè és la seva "segona casa". "Fora de casa seva, on estan més segurs és a l'escola", ha dit Bargalló.
En aquest sentit, Bargalló assegura que tots els "sacrificis" de la comunitat educativa es fan pensant només en un alumnat que ha estat "sis mesos sense rebre educació, que és dret fonamental". Els alumnes, afirma el conseller, necessiten ara "estar amb altres nens, formar-se, moure's i tot allò que l'escola els hi dona".
El titular d'Educació recorda que la pròxima setmana començaran els cribratges massius a les escoles i es faran 500.000 proves a alumnes, professors i personal auxiliar en els pròxims dos mesos.