En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) s'oposa a la llei sobre l'atenció pública de la salut bucodental, que aquest dimarts va aprovar el Parlament.

La llei amplia els serveis de dentista de prestació pública als infants menors de 14 anys, a les persones en situació de vulnerabilitat social i a les que tenen diversitat funcional en un programa que s'ha de desplegar en el termini de cinc anys, si bé el text també preveu que l'atenció bàsica de la salut bucodental acabi cobrint tota la població.

En declaracions enviades pel COEC, el seu president, el doctor Antoni Gómez, assegura que aquesta llei, tal com està plantejada, és "inviable", "no és rigorosa i "no serà eficaç".

El president del Col·legi d'Odontòlegs considera que el programa que planteja la llei es traduirà "en un malbaratament dels escassos recursos econòmics de què disposa la salut pública".

Gómez sosté que el programa "hauria d'estar dissenyat sobre la base de la prevenció i l'educació sanitària i no dels tractaments" i indica que "el 70% de les patologies bucodentals es poden evitar amb una bona higiene".

El Col·legi d'Odontòlegs recorda que el setembre del 2019 es van oposar de forma pública a la llei a la ponència de debat al Parlament i lamenten que les recomanacions que han traslladat als representants polítics "no s'hagin tingut en compte".

El text aprovat pel Parlament estableix que els infants, les persones en situació de vulnerabilitat social i les persones que tenen unes condicions de salut que comporten un risc de malalties bucodentals puguin accedir a revisions periòdiques; higienes i altres procediments preventius i diagnòstics i tractament de càries, infeccions, inflamacions i altres lesions com a serveis de la cartera de prestacions públiques. La proposició de llei prioritza que l'atenció primària sigui la responsable de la prestació dels serveis.

La llei, a partir d'una proposta presentada per Catalunya en Comú Podem (CatECP), va rebre el suport dels altres grups parlamentaris en la votació aquest dimarts a la Comissió de Salut, que va poder aprovar el text perquè prèviament el Ple del Parlament li havia atorgat de forma excepcional competències legislatives plenes.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va celebrar l'aprovació de la llei perquè "garanteix drets" a infants i persones en situació de vulnerabilitat si bé va lamentar l'"infrafinançament" i l'"accés als recursos", que els dificulta "arribar a tot arreu" on voldrien, amb relació a la progressivitat per acabar cobrint tota la població.