En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. / Foto: Miquel Codolar (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El secretari de Salut Pública i gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, veu la vaga a l'atenció primària convocada pel sindicat Metges de Catalunya per la setmana que ve "absolutament inoportuna" per la situació de pandèmia.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon ha admès que l'atenció primària necessita una "transformació" però ha rebutjat parlar de "maltractament", com sosté el sindicat, i si bé ha assegurat que estan oberts al diàleg al voltant d'una mesa sectorial, no s'ha mostrat disposat a negociar davant d'una amenaça de vaga.

Argimon ha reconegut que, en el desconfinament -encara no havia estat nomenat secretari de Salut Pública-, no hi havia "un sistema de rastreig suficient i potent, engreixat".

El doctor Argimon ha reconegut que la situació en què es troba l'atenció primària és "molt tensa" i de "cansament", però ha defensat que "no s'està descuidant", després que Metges de Catalunya hagi convocat una vaga als CAPS de l'ICS de quatre dies, del 13 al 16 d'octubre. Argimon ha criticat que el sindicat plantegi una aturada "al mig d'una pandèmia" i ha recordat que, a més, la setmana que ve tenen previst començar la campanya de vacunació de la grip.

El director gerent de l'ICS ha sostingut que les negociacions s'han de fer fer en el marc d'una mesa sectorial i no de forma individual amb un sindicat davant d'una convocatòria de vaga. Argimon també ha afirmat que "no és cert" que no s'hagi complert l'acord de sortida de vaga del 2018, com ja va manifestar l'ICS en un comunicat dissabte.

Preguntat sobre què pot estar fallant a l'estat espanyol perquè sigui el país europeu que més està patint la segona onada de la covid-19, Argimon ha destacat diversos factors, entre els quals un sistema de rastreig que no era "suficient": "Això va fer que els brots que sortien estaven menys controlats". Un altre dels elements, ha dit, és una manera de viure que és "sana i saludable" però que en moments de pandèmia no ho és tant, amb referència a la poca distància física de la cultura mediterrània, en contraposició a l'anglosaxona.

El doctor Argimon ha lamentat l'enfrontament polític a l'hora de contenir la pandèmia, preguntat per la situació a Madrid: "Una pandèmia s'ha d'abordar des de criteris tècnics. No vull banalitzar la política, però de vegades els polítics banalitzen la política. El que fan és pati de col·legi". També ha assenyalat la necessitat de prendre decisions quan les taxes de contagi són altes: "Prendre decisions no t'assegura res, però el que assegura que no aniràs bé és no prendre decisions. El virus es multiplica".

El doctor Argimon ha insistit que s'ha de treballar per no confinar de nou la població ni tancar un territori, sobretot perquè s'ha d'atendre, ha recalcat, els pacients amb altres patologies més enllà de la covid-19. "És molt important no arribar a les xifres que té Madrid", ha advertit.

Sobre l'aplicació RadarCOVID, Argimon espera que es pugui implantar la setmana que ve, després que hagin tingut algun problema d'integració amb el sistema. En tot cas, ha deixat clar, l'aplicació ajudarà "poc", bàsicament perquè se l'ha de baixar molta gent perquè sigui eficient i no permet la traçabilitat; el que indica és quan s'ha estat en contacte amb un positiu, sense concretar-ne més dades.

També ha avançat que en els propers dies es presentarà unan prova pilot per comunicar els resultats de les proves PCR via missatges de text al mòbil.

Sobre la situació de la pandèmia a Catalunya, Argimon ha explicat que des de fa uns dos mesos es manté una "estabilitat tensa", amb pujades i baixades, i preveu un "petit repunt" de contagis a l'octubre, que espera que torni a baixar després. El que és més complicat, ha advertit, és baixar la corba del coronavirus a les xifres del desconfinament.