Als municipis de la Costa Brava, ha estat constant en els últims mesos el degoteig de persones que aprofitant el teletreball s'han instal.lat en segones residències.
Ho han notat en empadronaments i també en escolaritzacions. Aquest passat dijous, alguns també han aprofitat per desplaçar-s'hi, tot i que els alcaldes admeten que no ha estat una arribada "massiva".
En municipis com Palafrugell o Monells, en canvi, asseguren que ha notat cert moviment però molt lleu. En el seu cas, temen que els arribin visitants de cap de setmana.
Per evitar-ho, han previst controls als accessos en coordinació amb els Mossos. En aquest sentit, l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, es mostra "preocupat" per la mobilitat que pugui haver-hi durant dissabte i diumenge. "Hem d'evitar aquells que intentin la picaresca d'anar i venir, no tant les segones residències que ja hagin arribat", remarca.
L'arribada de veïns de segones residències "no és un problema" segons Piferrer, que recorda que la capacitat del sistema sanitari de l'àrea de Palafrugell – que inclou Tamariu, Calella i Llafranc – és "suficient" per donar resposta a persones de segona residència. De totes maneres, aquest divendres eren pocs els que passejaven pels carrers dels tres nuclis, si bé en aquesta època no hi sol haver ningú entre setmana.
Com ja va passar durant el confinament de la primera onada de la pandèmia, els municipis costaners temien l'allau de persones amb segona residència. I els seus temors s'han confirmat, en part.
En moltes poblacions de la Costa Brava s'ha detectat aquest dijous –just abans que entrés en vigor el confinament de cap de setmana- l'afluència de gent. Una situació que ja fa dies –i setmanes- que estan experimentant.
En algunes poblacions on el volum de segones residències és més important, de fet, ja fa mesos que han notat un increment de persones que volen empadronar-se als seus municipis o, fins i tot, hi escolaritzen els seus fills. Aquest divendres alguns tenien els aparcaments tan plens com els tenen en un pont d'hivern. És el cas del Port de la Selva. El seu alcalde, Josep Maria Cervera, explica que des del maig s'hi han empadronat unes 200 persones més –quan la tendència és a la baixa.
"Des de finals d'estiu, sabem que una seguit de gent ja s'ha establert aquí aprofitant que pot teletreballar. En el moment en què s'anuncien els confinaments de caps de setmana, hem notat un increment. Només cal passejar-se pel poble", afirma.
De fet, alguns establiments ja van notar més vendes aquest dijous i aquest divendres –que coincideix amb el mercat setmanal- s'han persones passejant pel municipi i comprant. Cervera diu que, en el pitjor dels casos, preveuen que durant aquest període la població es pugui doblar però recorda que a l'estiu es multiplica per deu i que, per tant, poden assumir-ho.
Malgrat això, ja avisa que no podran fer front als controls ferris que van fer durant el primer confinament i Setmana Santa. "No tenim capacitat", ha dit. Tot i això, diu que en faran regularment i apel·la, de nou, a la responsabilitat ciutadana.
La situació a altres municipis de l'entorn és similar. A Llançà, l'alcalde Francesc Guisset admet que han detectat cert moviment però menor a d'altres ocasions i creu que això es deu a que la gent "ha pres consciència". Guisset recorda que aquells que se saltin les restriccions s'exposen a fortes multes i que la Policia Local farà controls.
Una situació similar es viu a Platja d'Aro on s'ha notat un "lleu increment" del trànsit a la localitat, però "res desmesurat", segons el seu alcalde Maurici Jiménez. El que sí preocupa al consistori és les possibles festes que es puguin fer per la castanyada. En aquest sentit, Jiménez ja ha advertit que estaran "amatents" per evitar-les.
A la Costa Brava sud també han notat un repunt de veïns de segona residència que han vingut arran de les noves mesures, però en cap cas similar al primer confinament, on sí que es va notar una gran quantitat de persones que venien de fora.
A Cadaqués, l'alcaldessa Pia Serinyana explica que, sobretot, han notat un increment de francesos pel pont de l'1 de novembre i que en els controls que han establert des de les sis del matí a l'entrada del municipi, només han hagut de fer recular alguns vehicles de França. Serinyana admet, però, que en els últims mesos han augmentat –més de l'habitual- el nombre de persones que s'han empadronat al municipi.
En d'altres municipis del Baix Empordà, com Palamós o Sant Feliu de Guíxols, en canvi, no han notat aquesta afluència i recorden que els controls seran estrictes per fer complir les noves mesures. En concret, a Sant Feliu s'ha tallat la ronda nord per canalitzar tots els vehicles per un sol accés. L'alcalde, Carles Motas, ha explicat que es faran controls aleatoris en coordinació amb els Mossos i altres policies de municipis de l'entorn.