En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya vol posar a disposició dels ens locals catalans un conjunt d’eines, serveis i recursos per incrementar la prevenció i la protecció davant les ciberamenaces.

El servei estarà disponible per a tots els ajuntaments, independentment dels habitants a partir del 2021.

De fet, segons ha explicat el director de l’entitat, Oriol Torruella, entre el 2019 i el primer semestre del 2020 més del 50% dels atacs informàtics han impactat en ajuntaments de menys de 20.000 habitants.

"Al segle XXI, en una societat tan digitalitzada, es necessita un servei públic de ciberseguretat per generar més confiança", ha apuntat Torruella.

Per tant, el projecte estarà a l’abast de tots els ajuntaments que ofereixin tràmits en línia i l’ens local no haurà de destinar-hi recursos addicionals, ja que l'agència serà qui es farà càrrec de les despeses i finançarà el projecte . "Amb els recursos tecnològics que té a dia d’avui, cada ajuntament podrà utilitzar i desplegar totes les solucions que hem englobat en aquest model de ciberseguretat", ha assegurat Toruella.

"Les eines no són senzilles ni econòmiques", ha reconegut el director. De fet, aquest és el projecte que rebrà més finançament per part de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja que se li destinaran fins a 2,5 milions d’euros en dos anys.

Els diners arribaran als ajuntaments en coordinació amb les entitats supramunicipals, segons ha explicat Torruella.

"Avui el món digital ho impregna tot. L’economia, la forma com ens relacionem i les administracions", ha dit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Segons dades de la mateixa agència, els atacs s’han duplicat el 2019. En la mateixa línia, Puigneró ha afegit que la pandèmia ha estat "un punt d’inflexió en la digitalització" i ha posat de manifest la importància "de ciberprotegir el país".

Aquest servei estarà disponible entre el gener i el febrer del 2021. Actualment l’agència està treballant amb els ens locals per explicar la proposta i poder-la desplegar millor.

Durant la presentació del projecte, que ha conduït la periodista Ariadna Oltra, s’han explicat alguns dels ciberatacs que han afectat als ajuntaments catalans durant els últims anys. És el cas de Lloret de Mar, municipi que el setembre del 2019 va patir un atac informàtic que va encriptar les dades durant dos mesos, o Vilafranca del Penedès.