En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que en un primer moment es vacunaran els col·lectius més vulnerables.

És a dir, els que vien en residències i els seus cuidadors; després els sanitaris i altres professionals que estan en primera línia tant en l'atenció primària com als hospitals i posteriorment els que no estigui en primera línia.

Ha explicat també que aquelles persones que ja hagin passat la covid podrien ser vacunades més tard si s'ha de prioritzar pel número de vacunes disponibles però ha assegurat que aquest no serà un criteri d'exclusió.

Argimon ha afegit que aquesta previsió es basa en la informació que els remet el Ministeri de Sanitat i sempre "en condicional" segon avancin els assajos.

Si es van complint etapes, podrien arribar unes 350.000 dosis de la vacuna de Pfizer per començar-se a administrar en 175.000 persones a finals de gener i als 28 dies una segona dosis als mateixos ciutadans. Aquests començarien a desenvolupar immunitat a mitjans de març. Ha afegit que s'hauria d'arribar a un 70% de vacunació i ha calculat que això seria "durant el 2021" però no abans de l'estiu.

El secretari de Salut Pública s'ha mostrat "convençut" que l'estiu del 2021 serà millor que el del 2020 i es podrà fer vida "una mica més normal" ja que hi haurà força població de risc vacunada. També ha augurat que en algun moment es farà net amb el virus, tot i que ha reconegut que l'hivern serà dur i que caldrà seguir la seva evolució. "Serà un hivern difícil, de mascareta, distància i dificultat", ha dit.

D'altra banda, ha afirmat que hi ha "massa polifonia" en l'àmbit polític i ha considerat que seria important que no hi hagués "massa veus" a l'hora de transmetre la informació. Ha asseverat també que cal separar la comunicació científica de la política.

Argimon s'ha mostrat també contrari a una carnet d'immunitat de la covid i ha assegurat que si això s'acabés instaurant ell "plegaria". "Si a mi em pregunten diré no", ha manifestat. Sobre els tests a les farmàcies, ha valorat que depèn de l'Agència Espanyola del Medicament.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que es posaran els reforços "que faci falta" per a la campanya de vacunació contra la covid. Vergés no ha concretat cap previsió perquè ha insistit que la campanya no començarà a Catalunya fins a finals de gener i que encara cal passar "tot el desembre i pràcticament el gener".

Segons ha dit, llavors s'haurà acabat la campanya de vacunació de la grip i caldrà fer front a l'estratègia de vacunació contra la covid "amb la incertesa" del nombre de casos i quina serà la "tensió" sobre l'atenció primària. Salut ha assegurat que s'està treballant amb la resta de comunitats autònomes per acabar de definir l'estratègia de vacunació.

Sobre la taula hi ha quatre estratègies i s'han de pactar uns criteris d'actuació per aplicar les dosis a mesura que vagin arribant.

De moment, Salut té constància que les primeres dosis arribaran a Catalunya a finals de gener. Seran 350.000 dosis de la vacuna de Pfizer, que permetrà vacunar 175.000 persones, ja que s'administrarà en dues dosis. Catalunya ja ha comprat deu milions de xeringues per poder administrar les vacunes que vagin arribant.