La Fecasarm ha reiterat aquest dimarts la necessitat de revisar individualment els aforaments de bars i restaurants i ha lamentat que les restriccions dictades per la Generalitat siguin "arbitràries".
En un comunicat, la patronal del sector considera que no es poden aplicar aquestes restriccions, del 30% als interiors en el primer tram i del 50% en el segon, segons el tipus de de llicència si el que és important és la distància de seguretat i la ventilació, i aposta per una visita tècnica a cada local ja que amb aquests criteris alguns es podrien omplir fins al 70% o 80%.
D'altra banda, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals ha acusat la Generalitat d'"ignorar i discriminar" l'oci nocturn.
"El que està clar es que establir per a totes les activitats el mateix límit d'aforament sense atendre a la seva configuració o mesures de seguretat existents és quelcom del tot arbitrari i això afecta a la supervivència de molts locals", ha assenyalat el president de Fecasaram, David López, que proposa que la revisió "cas per cas" podria anar a càrrec de les Entitats Ambientals de Control acreditades o bé de Protecció Civil.
Segons els càlculs de la Fecasarm només un 60% de les activitats de la restauració han reobert de moment tot i que un 20% més ho farà en els propers dies i de cada al cap de setmana esperant una major afluència de públic. La patronal situa la restricció horària, l'aforament interior i el tancament perimetral de cap de setmana com els principals obstacles per reprendre l'activitat.
Amb tot, Fecasarm ha reclamat que el toc de queda s'endarrereixi fins a es onze de la nit i que els caps de setmana els locals puguin tancarà a la una de la nit; eliminar el tancament perimetral en titllar-lo d'il·legal i que es puguin reobrir la resta d'activitats recreatives musicals.
En aquest sentit, apunta que el sector de l'oci nocturn és "el gran oblidat" en aquesta pandèmia i urgeix a posar en marxa de cara al pont de desembre les proves pilot de tests ràpids perquè els locals puguin començar a obrir perquè sinó "molts no arribaran vius a al vacuna degut a la manca d'ajudes econòmiques".
"Si aquesta fórmula s'implementés, molts locals podrien arribar a celebrar fins i tot la nit de cap d'any, amb una prova prèvia molt econòmica, fiable i amb resultat en 15 minuts tot oferint un entorn segur als seus assistents però, malauradament, no hi ha diàleg amb Salut fet que demostra que no existeix cap voluntat política per fer-ho possible", lamenta el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas.
De moment, es calcula que el 80% de les empreses del sector estan en fallida i que les pèrdues acumulades sumen 3.300 milions d'euros, a més de la supressió de 30.000 llocs de treball directes i més d'indirectes.