Els Mossos d'Esquadra han instruït fins aquest octubre 10.567 denúncies en l’àmbit de la violència de gènere.
Enguany s’han denunciat 10.717 fets delictius recollits en 10.567 denúncies, diferència que s’explica perquè en una denúncia es pot recollir més d’un fet delictiu.
La pandèmia i l’aplicació de mesures restrictives del moviment com el confinament domiciliari i la limitació en els desplaçaments han incidit en la capacitat de denunciar de les dones que pateixen situacions de violència de gènere. Així, les dades mostren que durant el confinament domiciliari dels mesos de març i abril, el nombre de denúncies va patir un descens del 34,15%.
Amb el desconfinament progressiu, el nombre de denúncies va augmentar retallant aquesta variació interanual fins a un 1,5% menys de denúncies respecte al mateix període de l’any anterior. Especialment durant els mesos d’estiu les denúncies es van incrementar mostrant augments del 2,54% el mes de juny, de l’1,97% el juliol i un increment del 6,41% l'agost respecte als mateixos mesos de 2019.
Pel que fa a les trucades rebudes al Telèfon d’emergències 112 de Catalunya amb relació a aquests fets, l’acumulat fins a novembre de 2020 és de 59.103 trucades per violència de gènere, per sota de les 68.360 rebudes en el mateix període de 2019. Les consultes van caure a partir del març (-42%), també l'abril (-26%), el maig (-14%) i el juny (-10%).
Pel que fa als tipus de violència, la violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant) representa un 51,2%, la violència física (lesions lleus i greus i temptatives d’homicidi) un 41,8%, la violència vinculada amb les noves tecnologies i les xarxes socials un 3,8 % i la sexual un 3,2%.
Des de principi d'any, vuit dones i una nena han mort per violència de gènere, quan l’any passat en el mateix període havien mort set dones. La franja d’edat amb més casos és la de 35 a 48 anys. Set de les vuit dones convivien amb l’homicida i sis d’elles mantenien relació sentimental amb ell.
Una dona ja havia interposat denúncia prèvia i cap d’elles tenia vigent una mesura judicial de protecció. Les dones assassinades deixen nou fills orfes, cinc eren menors d’edat. Pel que fa als agressors, sis dels autors van ser detinguts i els altres dos es va suïcidar.
Del total de les víctimes de violència de gènere ateses, el 94% són dones majors d’edat (9.760), el 4,3% són menors (441) i l’1,7% són del col·lectiu de persones més grans de 65 anys (175). Des de principi d'any s’han sol·licitat 7.610 ordres de protecció, xifra que suposa un 3,3% inferior respecte l’any passat.
El 31 d’octubre els Grups d’Atenció a la Víctima havien fet el seguiment de 17.695 expedients, dels quals 12.201 són víctimes amb mesura judicial de protecció en vigor. Dins d’aquest grup hi ha víctimes de violències de gènere, domèstica, d’abusos o agressions sexuals, entre d'altres. Pel que fa a les víctimes de violència de gènere els GAV fan 11.036 seguiments, 8.270 a víctimes que tenen una mesura judicial de protecció en vigor. Aquestes xifres suposen un 3,7% d’increment respecte a l’any anterior.
Des de principi d'any, els Mossos d’Esquadra han detingut 4.282 homes relacionats amb agressions masclistes, 256 menys que l’any passat. Així mateix, 19 de les persones detingudes són menors d’edat, mateixa xifra que el 2019.
La franja d’edat amb més detinguts se situa entre els 31 i els 40 anys mentre que l’edat que aglutina una major incidència és la de 40 anys, la qual coincideix amb l’edat de la víctima que més denuncia o ha estat atesa per violència de gènere.