En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les dades fetes públiques pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social continuen evidenciant l'impacte de la pandèmia damunt el mercat laboral.

De fet, Girona és el territori que en surt més malparat, perquè de tot Catalunya, aquí és on més s'ha incrementat la xifra d'aturats.

Segons recull l'estadística, al novembre l'atur ha pujat en 942 persones a la demarcació. És un 1,97% més en relació al setembre. A més de Girona, la xifra de desocupats també s'ha incrementat a Tarragona; en aquest cas, un 0,50%, amb 294 persones.

Però per contra, tot i que només tímidament, els aturats han baixat tant a Barcelona com a Lleida. En el primer cas, un 0,24%, amb 846 persones menys inscrites a llistes; i en el segon, un 0,77%, amb 201 desocupats menys.

Al novembre, Catalunya vivia de ple les restriccions per la segona onada del coronavirus. Bars i restaurants tancats, com també gimnasos, sector cultural i centres comercials. Confinament municipal de cap de setmana, aforament del 30% a les botigues... I a comarques gironines, amb una economia que depèn del sector serveis, l'impacte ha estat evident.

De fet, només cal donar un cop d'ull a l'estadística. Perquè dels qui s'han apuntat a llistes aquest novembre, fins a 811 eren treballadors del sector terciari (que inclou l'hostaleria i també, el comerç). Conseqüència, doncs, dels tancaments de bars i restaurants, però també altres negocis, que no han pogut reprendre l'activitat. Al terciari gironí, el segueix l'agricultura (amb 132 desocupats més aquest darrer mes) i després, la indústria (amb 62).

Ara, a comarques gironines hi ha 48.681 desocupats. Són 10.304 més que ara fa un any, cosa que suposa que la xifra s'ha incrementat un 26,85% en comparació amb el novembre del 2019. Caldrà veure si aquesta campanya de Nadal –que ja es preveu difícil- podrà contribuir a reduir, ni que sigui temporalment, la xifra de desocupats que acumula la demarcació.

Al costat de les dades de l'atur, també n'hi ha unes altres que il·lustren la realitat del mercat laboral. Són les d'afiliacions a la Seguretat Social, que serveixen de termòmetre per veure si el mercat laboral genera llocs de feina o en destrueix.

Segons recull l'estadística del Ministeri, de mitjana aquest mes de novembre les afiliacions han continuat en clar descens. Reflex, també, de la situació que deixen aquells negocis que han hagut d'abaixar persiana per sempre arran de la pandèmia (i acomiadar la plantilla).

En concret, a les comarques gironines, al novembre la Seguretat Social ha perdut 4.995 afiliats (cosa que traslladat en percentatges suposa un descens de l'1,58%). I si es tira un any enrere en el calendari, a les comarques gironines ara hi ha 8.531 afiliats menys (un 2,67%).

D'altra banda, l'estadística del Ministeri també recull dades sobre contractacions. I novament, a les portes de la campanya de Nadal, en què tradicionalment aquestes dades anaven a l'alça, les xifres no són gens optimistes.

Durant aquest novembre, a la demarcació s'han signat 15.960 contractes. Són fins a un 19,32% menys en comparació amb l'octubre (en concret, 3.823 menys). I si la dada es compara amb la mateixa del 2019, la davallada també és acusada. Perquè suposa un descens del 21,22% (4.298). És a dir que, ja d'entrada, s'ha perdut un de cada cinc contractes que es feien per aquesta època.

Per últim, l'estadística també inclou un apartat específic sobre l'impacte de la covid-19 que recull els ERTO per demarcacions. A les comarques gironines, segons aquestes dades, el novembre s'ha tancat amb 4.311 expedients amb vigència a la demarcació –la majoria, per força major- que afecten 20.326 treballadors.

I això, novament, reflexa el què han suposat les restriccions i el tancament de sectors per intentar frenar el virus. Perquè d'un mes a l'altre, la xifra d'empleats afectats per ERTO s'ha doblat (a l'octubre, el mes es va tancar amb 2.317 ERTO i 9.357 treballadors afectats).