El Procicat ha confirmat aquest dijous que Catalunya no avançarà de tram dilluns per un "canvi brusc dels indicadors", segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.
La consellera ha dit que la resolució és per als propers 15 dies. "Per responsabilitat ens quedem en el tram 1", ha indicat Vergés, que ha parlat d'un "creixement sobtat" de l'Rt de 0,78 a 0,92 en quatre dies.
Vergés ha constatat que gestionar un rebrot en aquestes condicions amb 438 pacients a les UCI seria "complicadíssim". Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que en els propers dies l'Rt continuarà per sobre del 0,9.
Caldrà veure si la velocitat continua creixent o s'aconsegueix estabilitzar-la per sota de l'1 i es continua baixant però a ritme més lent. Argimon ha destacat que a l'inici de la segona onada hi havia 140 persones a l'UCI i uns 7.000 nous casos a la setmana. En poc temps es va passar a 30.000 casos setmanals i 600 pacients a l'UCI.
Arran de les primeres restriccions, les xifres de nous casos van començar a baixar un 6 o 7% diaris, fins als 8.500 casos setmanals, però quatre dies després de l'inici de la reobertura permesa el dilluns de la setmana passada la frenada es va baixar al 3% diari.
Ara encara hi ha 438 pacients a l'UCI, i si en poques setmanes se sumen 400 pacients més, com a l'inici de la segona onada, els hospitals "no podrien absorbir" el creixement.
De fet, Argimon ha posat d'exemple el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Girona, per explicar que tot i que les xifres semblin bones, les UCI continuen molt plenes.
Ara mateix els nous casos baixen "imperceptiblement" i la incidència acumulada a 14 dies va baixant i les xifres a les UCI baixen moderadament, però l'Rt ha començat a pujar abruptament, cosa que fa pensar en un "moviment de fons" de futurs casos. Per això, Argimon creu que seria una "imprudència" passar de tram i relaxar les restriccions.
"Ens agradi o no, la pandèmia va vinculada a la mobilitat i la interacció social", ha dit Argimon, que ha admès que les restriccions afecten molts sectors econòmics i emocionalment a bona part de la població.
Vergés ha explicat que es preveu estar-se al tram 1 almenys 15 dies més, fins el dilluns 21 de desembre, però també ha dit que les dades epidemiològiques s'analitzaran diàriament.
En tot cas, ha dit que els objectius plantejats fa setmanes per anar passant de trams, segueixen intactes. El fet de continuar en el tram 1 afectarà sobretot els establiments situats en centres comercials, que hauran de seguir tancats si no tenen accés des de l'exterior, en dates de moltes vendes a causa del Nadal.
Argimon també ha tornat a demanar "solidaritat" a empreses i treballadors per fomentar encara més el teletreball, que podria arribar al 25 o 30% de la població activa, però que actualment pràcticament no es fa, basant-se en les dades de mobilitat laboral.
Pel que fa als espectacles esportius, Argimon ha dit que el problema no és la distància física dins dels recintes, sinó la mobilitat fins arribar al lloc del partit.
La secretària general del Departament d'Interior, Elisabet Abad, ha demanat a la ciutadania quedar-se a casa pel pont de la Puríssima. “Fem una crida clara i directe a no sortir avui en la mesura del possible i romandre als nostres domicilis”, ha insistit.
El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha lamentat que els darrers dies han notat “ una pressió social molt elevada per intentar mantenir una activitat social ordinària, sobretot organitzacions com ajuntaments que volen desplegar pistes de gel o cavalcades de reis”. Davant aquest debat ha demanat adaptar les activitats a la pandèmia i “evitar fer el que fèiem habitualment com ho fèiem habitualment”.
Pel que fa a la mobilitat, Abad ha explicat que la d’aquesta setmana ha estat “similar” a les darreres setmanes. Aquest dijous fins les 10 hores del matí s’ha registrat un increment 3% respecte la setmana passada si bé ha caigut la mobilitat de llarg recorregut.
Pel que fa a les denúncies, Abad ha explicat que des del 16 d'octubre els cossos de seguretat han imposat 49.765 denúncies administratives per l'incompliment de les restriccions, cosa que suposa unes 1.058 denúncies al dia. La número dos del departament d'Interior ha afegit que s'han identificat 92.818 persones per saltar-se les restriccions a la mobilitat nocturna.
Ha explicat que els delictes, en la mateixa tendència que les setmanes anteriors, han baixat un 26,6%. Els robatoris amb violència i intimidació han baixat un 39,5%, els robatoris i furs a establiments han baixat un 36,4% però les estafes han pujat un 23,5%.