La Xarxa de Lluita pels Drets Socials va néixer arran de la crisi del 2008 amb l'objectiu de coordinar les entitats de defensa dels Drets Humans de Girona i Salt.
Ara s'ha tornat a reactivar per afrontar les conseqüències socials i econòmiques derivades de la crisi sanitària. Ho han fet amb una primera acció, que ha tingut lloc aquest dijous, centrada en el dret de l'habitatge.
La concentració davant la subdelegació del govern espanyol a Girona, que ha aplegat un centenar de persones, s'ha fet l'endemà de l'incendi de la nau ocupada de Badalona on, segons el balanç provisional, han mort tres persones que hi vivien. La Xarxa ha fet un minut de silenci en record de les víctimes i ha denunciat que la situació és conseqüència de la vulneració del dret a l'habitatge. "Tal com diu aquest cartell, no tenir casa mata, i el que podria semblar una exageració, s'ha demostrat que no ho és", han dit durant la lectura del manifest.
"Entenem que en aquests moments i a la nostra societat l'habitatge és la primera trinxera de la lluita pels Drets Humans i, evidentment, de la Xarxa", recull el manifest. Per això, reclamen l'aturada "indefinida i immediata" dels desnonaments d'habitatges propietat de grans tenidors.
També exigeixen a siguin les administracions les responsables d'oferir "alternatives habitacionals dignes" quan els immobles siguin de petits propietaris i que els habitatges en mans de fons voltors, grans propietaris i bancs es posin de manera "urgent" a disposició de persones i famílies en situació de vulnerabilitat com a lloguer social.
El manifest també exposa que l'habitatge és "clau" en el control de la pandèmia, per evitar més contagis i mantenir la salut física i psicològica de les persones: "La manca d'habitatge o el risc de perdre'l impacte de forma molt greu en el benestar. És imprescindible que tothom disposi d'un habitatge digne per conservar la salut de la societat".
La Xarxa, que actualment aplega una vintena d'entitats, sindicats i partits polítics, subratlla que Catalunya "registra any rere any la xifra més alta de desnonaments de l'Estat" i adverteix que "els acomiadaments d'avui són els desnonaments de demà", preveient una "nova onada d'impagaments de lloguers i d'hipoteques terrible".
"Cada vegada hi ha més persones sense sostre, més persones que viuen amuntegades en habitatges o infrahabitatges, en cotxes, garatges, tendes de campanya o ocupant habitatges", alerten. Per aquest motiu, reclamen un "pla de xoc efectiu" amb una "moratòria real" dels desnonaments que vagi més enllà del maig del 2021.