El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès de forma cautelar el decret del Govern que ajorna les eleccions al Parlament del 14-F.
Els comicis es mantenen de moment en aquesta data. El tribunal ha acceptat les mesures cautelaríssimes que demanava un dels recursos, presentat per un particular.
Argumenta que és una decisió "instrumental", perquè no aturar el comptador de les eleccions impediria que es poguessin celebrar el 14 de febrer si finalment s'estimessin els recursos.
Pel que fa a les mesures cautelars que plantegen altres recursos, s'ha donat trasllat a la Generalitat i a la fiscalia perquè presentin les seves al·legacions abans de dijous a les 10 hores.
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha manifestat que el Govern no comparteix la decisió del TJSC perquè el canvi de data de les eleccions respon a criteris sanitaris i epidemiològics que a dia d'avui encara segueixen vigents.
Ha defensat que existeix una circumstància que impedeix garantir les condicions necessàries pel desenvolupament del procés electoral en "llibertat".
Budó ha reconegut que des de divendres que van justificar l'ajornament electoral pel "risc inassumible" que suposarien els comicis "res ha canviat". Ha reiterat que el canvi de data no es va plantejar per criteris "polítics" sinó per la situació sanitària.
Per això, Budó ha dit que en el recurs que presentaran dijous demostraran que el decret d'ajornament té "base jurídica" i ha recordat que la decisió d'ajornar els comicis es va prendre per unanimitat de tots els partits polítics.
El conseller d'Exteriors i Participació, Bernat Solé, ha dit que el decret de convocatòria de les eleccions del 14-F ja contemplava la possibilitat d'ajornar les eleccions si es complien uns determinats escenaris. Ha reivindicat que el TSJC ha plantejat una mesura "instrumental" d'acord amb les mesures cautelaríssimes que se li han reclamat i que no ha entrat en el fons de la qüestió.
El Govern ha defensat així que la decisió del tribunal vol garantir que s'activen les eines necessàries per assegurar que el procés electoral del 14-F es pot fer en cas que així s'acabi determinant. Solé ha indicat que el Govern ho té "tot preparat" i que avui s'ha reactivat tot a l'espera de la resolució definitiva del cas.
Al llarg de la roda de premsa Budó també ha insistit que el TSJC ha realitzat una mesura "instrumental" que no valora el contingut del decret d'ajornament del Govern de divendres passat. Ha defensat que les mesures cautelaríssimes posen un altre cop en marxa els procediments electorals en cas que finalment es decidís que es manté el 14-F. "Demanem que es resolgui amb la màxima brevetat perquè sapiguem si el proper 14-F hem d'anar a eleccions".
D'acord amb les mesures dictades pel TSJC, el Govern ha explicat que la sol·licitud de vot per correu segueix el seu curs i que aquelles peticions fetes mantenen la vigència. "No canvia res respecte el que hi havia inicialment previst", ha destacat Solé.
El conseller ha indicat que el sorteig de les meses electorals que han de fer els consistoris i entitats locals es reprèn i que la conselleria treballarà per garantir la seguretat i les certeses davant del moment d'incertesa que s'ha generat. També hi ha emmarcat la proclamació de candidatures o les subvencions electorals.
Budó ha afegit que l'únic que pot fer el TSJC és dir si es poden o no ajornar les eleccions. "Si es poden ajornar seran el 30 de maig i sinó el 14-F, aquest és el marge que hi ha", ha defensat en ser preguntada si el tribunal podria establir una nova data. "No entendríem que es pugues dictar una nova data electoral", ha alertat.