En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller Bernat Solé, en compareixença al Palau de la Generalitat. / Foto: Rubén Moreno (govern)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat el decret del Govern que ajornava les eleccions al Parlament fins el 30 de maig.

En consequència, manté la convocatòria inicial pel 14 de febrer.

Després de la presentació de vuit recursos en contra, els magistrats s'han reunit aquest divendres al migdia amb caràcter d'urgència per deliberar. Per majoria, i en menys de dues hores, han pres la decisió, l'argumentació de la qual es coneixerà dilluns que ve.

El tribunal farà expressa menció a la bona fe processal de les parts donat que, la seva agilitat en la presentació d’escrits, ha permès arribar a una resolució en la major brevetat de temps.

La sentència, que es notificarà el proper dilluns, es pot recórrer davant la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem. Aquest recurs, en cas d’interposar-se, no suspendria l’execució de la decisió del TSJC. És a dir, no afectaria al manteniment de la convocatòria electoral per al 14 de febrer.

El TSJC ja havia anul·lat cautelarment el decret del Govern del 15 de gener que ajornava els comicis fins el 30 de maig. La fiscalia s'havia mostrat favorable a l'anul·lació de l'ajornament i a mantenir el 14-F com a data electoral. Tant els particulars i partits minoritaris recorrents, com el ministeri públic i la fiscalia consideren que la pandèmia actual no pot ser excusa per desconvocar les eleccions, ja que la situació ja era previsible el 21 de desembre, quan es van convocar els comicis. De fet, consideren que ni la llei electoral ni l'Estatut ho permeten, i consideren que el Govern ha d'aplicar les mesures higièniques pertinents per garantir la seguretat del vot.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha qualificat de "despropòsit" la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de mantenir les eleccions el 14 de febrer i ha lamentat la "imposició" del tribunal.

En una compareixença des del Palau de la Generalitat, Solé no ha volgut aclarir si el Govern pensa presentar un recurs a la decisió judicial i s'ha limitat a dir que esperaran a analitzar el fons de la resolució abans de prendre cap decisió. Tot i això, Solé ha remarcat que en cap cas generaran "més incertesa a la ja existent".

El conseller ha remarcat al llarg de tota la compareixença que els col·legis electorals i les meses seran espais "plenament segurs". Solé ha recordat que s'ha anat consensuant les mesures i protocols a les reunions de la taula de partits i ha explicat que tot i "l'encorsetament legislatiu" s'ha pogut "explorar i adaptar" totes les mesures per poder garantir la seguretat dels comicis.

Solé ha dit que s'insistirà en què es respecti les franges horàries per a persones vulnerables i per a persones positives i també se seguirà incentivant el vot per correu. "Es treballarà perquè la mobilitat generi els menys riscos possibles", ha resumit.

D'altra banda, ha recordat que ja es va demanar als ajuntaments que designessin diverses persones com a responsables de seguretat i salut per a cada col·legi electoral. La seva tasca anirà des de garantir que es respecten totes les distàncies entre electors, entre meses i entre electors i meses fins a establir clarament un circuit d'entrada i sortida, garantir l'arribada d'EPI a cada mesa i ajudar a col·locar-los a les persones que en formin part.

En ser preguntat per la possibilitat que algunes persones escollides per formar part d'una mesa decideixin no presentar-s'hi per por a contagiar-se, ha garantit que els col·legis seran espais segurs i ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a tots els seleccionats. En aquest sentit, els ha promès que tindran tots els mitjans, materials i protocols necessaris per garantir la seva seguretat.
Vot per correu

D'altra banda, el conseller també ha explicat que a data d'aquest divendres ja s'ha rebut 121.000 peticions de vot per correu. Aquest nombre ja supera les sol·licituds totals presentades a les eleccions catalanes del 2017, i és més del doble que les que es van presentar en el mateix període de temps a aquells comicis. A més, Solé ha remarcat que més del 40% de totes aquestes sol·licituds s'han fet telemàticament.