Segons un estudi realitzat pel programa Internet Segura de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, gairebé un 25% dels adolescents catalans reconeixen haver estat víctimes de frau digital.
L'estudi també apunta que aquests joves ho haurien explicat a familiars i amics. Per contra, prop d'un 20% dels enquestats – amb edats compreses entre els 13 i 20 anys - reconeixen que no han fet res per "vergonya" o per donar-li "poca importància".
Una altra de les conclusions de l'estudi és que els adolescents de menys edat són els més exposats, ja que els costa més detectar la publicitat fraudulenta i tenen la sensació que no els pot afectar.
Entre els exemples d'engany citats destaca el robatori de comptes de xarxes socials, sortejos falsos per SMS, compres fraudulentes a traves d'anuncis d’Instagram, correus falsos de plataformes d'entreteniment o trucades d'un fals servei d'informàtica.
En general, el tipus de frau més detectat pels joves és l'anomenat 'phishing' (pesca a través d'un correu electrònic amb un avís urgent per clicar un enllaç), una pràctica fraudulenta que permet al ciberdelinqüent l'accés a dades credencials o números de targeta de crèdit.
Amb motiu de la celebració del Dia de la Internet Segura 2021, el programa Internet Segura ha publicat aquest dilluns el resultat de l'estudi, en el qual han participat 1.283 joves d'entre 13 i 20 anys, realitzat a finals de gener juntament amb 'Adolescents.cat'.
D’altra banda, cal destacar l'alt coneixement sobre enganys a Internet que han demostrat tenir els adolescents catalans, ja que, amb una participació de 6.000 joves, un 83,3% han tret una puntuació molt bona.
El Dia de la Internet Segura se celebra el segons dimarts del mes de febrer. Aquesta cita d'àmbit mundial té com a objectius promoure un ús responsable, respectuós, crític i creatiu de les noves tecnologies; aconseguir una Internet millor per a tothom i ajudar-ne al personal docent i als treballadors i treballadores socials en la tasca pedagògica.
Enguany, sota el lema "Més digitals i protegits que mai", el programa Internet Segura de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya s'hi ha sumat amb una sèrie de continguts adreçats al món educatiu, la infància i joventut, les famílies i la ciutadania.