La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha reconegut que no han pogut trobar encara la "fórmula" perquè la cultura serveixi com a salconduit per a sobrepassar el confinaments perimetrals.
"Seguim batallant per tenir el salconduit, creiem fermament que seria una bona fórmula per fer arribar a tot el territori la cultura en viu. En aquest moment no està resolt, però continua sent un cavall de batalla en el qual seguim compromesos a treballar", ha explicat durant la roda de premsa d'aquest dimecres en què ha detallat el primer paquet d'ajuts del 2021 per un import de 23,7 milions.
La consellera ha informat que les pèrdues del sector per la pandèmia a Catalunya assoleixen el 24%, per sota de la xifra europea, que s'ha situat en el 31%.
El sector més afectat és el de les arts escèniques i el cinema, que s'eleva fins al 70%. També ha destacat l'impacte en la cultura popular que, a la pràctica, no ha pogut desenvolupar la seva activitat des de fa quasi un any. Segons Ponsa, aquestes dades refermen la necessitat del Departament de mantenir uns ajuts indispensables i que, assegura, "no seran els únics de l'any".
Dels 23,7 milions d'euros totals pressupostats i aprovats entre aquest gener i el febrer, un terç es destinaran a compensar aforaments a equipaments escènics i musicals, amb una partida de 7,8 milions.
Les companyies de teatre i música també podran acollir-se a un subsidi per tancament forçós (4,4 milions) i els cinemes tenen una partida específica de 4 milions. Les cancel·lacions per motius mèdics tindran una línia compensatòria de 2,2 milions i la cultura popular –tancada des del març passat- podrà optar a ajuts per les despeses estructurals (800.000 en total). Els professionals sense cap altre ajut mantindran el subsidi de 750 euros mensuals, que tornarà a atorgar Treball.
Des del setembre passat al desembre, durant la segona onada de la pandèmia, la conselleria ha detallat que va aprovar línies de suport al sector de la cultura per valor de 51,2 milions d'euros, el que suposa un increment del pressupost del Departament d'un 18% superior. En total, van atendre 7.000 sol·licituds de professionals, empreses i entitats.
Lluny de "voler tirar coets" perquè la situació del sector és molt complicada, la titular del Departament sí que ha volgut posar en valor que també s'hagin avançat les subvencions regulars, que normalment es feien al maig i que ja s'estan convocant, i l'esforç per "agilitzar els pagaments". "Pràcticament totes les ajudes del darrer trimestre estan liquidades, hem intentat ser àgils no només en buscar els recursos sinó també en fer-los arribar als destinataris", ha assegurat durant la compareixença davant dels mitjans.
L'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) va tornar a demanar aquest dimarts habilitar "amb urgència" el salconduit cultural per a garantir la supervivència del sector els pròxims mesos, de manera les entrades a un espectacle cultural siguin considerades salconduits per als desplaçaments entre municipis i que també permetin tornar al domicili passat el toc de queda.
L'associació avisava que sense aquesta possibilitat la majoria dels festivals, adaptats des de l'any passat a les recomanacions del Procicat, no es podran realitzar. Per al col·lectiu, el confinament comarcal "continua maltractant" la cultura i no permet l'accés a aquest bé essencial a bona part dels catalans.
Fa setmanes que ARC denuncia que el confinament municipal o comarcal sense excepció per a actes culturals, "bé essencial declarat", retalla els drets dels ciutadans que no poden accedir als actes culturals si no es fan a la seva comarca o la seva població, encara que estiguin "a molt pocs quilòmetres".
Els promotors han defensat que la indústria cultural i, concretament, la de la música en directe ha demostrat "per activa i per passiva" que no és un focus de contagis.