Els joves i adolescents de Girona tenen una nova eina per denunciar situacions de masclisme: Instagram. I és que l'Ajuntament de Girona ha posat en marxa fins l'11 de març la campanya 'Desconnectem-ho'.
Busca detectar aquests comportaments a la xarxa. La regidora de Joventut, Annabel Moya, concreta que la idea és treballar des de "dos vessants".
D'una banda, explica, volen ser "proactius" per tal de posar de manifest aquest problema a Instagram, un dels canals preferits pels joves. De l'altra, es vol fomentar les denúncies d'aquelles persones que ho pateixen o que saben que existeix.
L'objectiu, doncs, és "tallar el més aviat possible" el problema "per evitar que vagi a més". I és que Moya adverteix que el fet que les trobades a les xarxes siguin "més impersonals" pot fomentar el masclisme i cal tenir en compte que, amb la pandèmia, els joves han incrementat de manera substancial les seves trobades a les xarxes.
Tot plegat ha fet que des de l'àrea de Joventut hagin vist que cada vegada hi ha més comportaments d'aquest
tipus. Tot i que encara no es tenen dades concretes, Moya sí que assenyala que es nota aquesta problemàtica i que, per això, han decidit actuar.
La campanya, que duen a terme conjuntament Joventut i Drets Socials i Igualtat, acabarà el dia 11 de març amb una taula rodona on es debatrà sobre aquesta qüestió. L'objectiu, explica Moya, és poder donar eines a les noies que s'han vist afectades i, si s'escau, derivar aquells casos on sigui necessària l'actuació d'un altre actor.
En aquest sentit, la regidora concreta que des de Joventut i Igualtat fan "la primera atenció", però que si cal donaran trasllat a un altre òrgan, tant per les necessitats que pugui tenir la noia, com pel comportament de l'assetjador.
Una de les qüestions que més preocupa en aquest sentit és el fet que en moltes ocasions aquest micromasclisme és "inconscient". Moya lamenta que "està tan interioritzat" a la societat i que "no ens n'adonem".
"El gran perill és que, en certa manera, ho hem normalitzat. És una conducta inconscient tant per la persona que el pateix com per les persones que ho fan, per això cal ser proactius", assenyala la regidora, que ha presentat la iniciativa al costat de l'edil de Drets Socials, Núria Pi.
El que es busca, doncs, és actuar d'inici per "evitar que es faci gran" i sigui "només la punta de l'iceberg". Moya recorda que hi ha "molts àmbits" on es produeixen i, per això, volen anar "una mica més enllà" penjant contingut d'aquells casos que es considerin "paradigmàtics" per tal de fomentar la denúncia.
Unes denúncies que Moya espera que també arribin per part de persones que saben que algú pateix micromasclismes i també d'aquells que en algun moment l'han comès.