El Govern ha anunciat una petita flexibilització en les mesures i ha decidit prorrogar una setmana més la resta de les que ja estaven vigents fins ara, com el confinament comarcal o els horaris en la restauració.
Una de les novetats a partir de dilluns és l'obertura de les botigues de centres comercials i grans comerços al 30% d'aforament. Tot i això, la restauració que es trobi dins dels recintes dels centres comercials seguirà tancada.
Els establiments de més de 400m2 hauran de reduir la superfície comercial a 400 m2.
Pel que fa a l'esport, les classes a l'interior de gimnasos podran omplir fins al 30% d'aforament, independentment del nombre d'alumnes. A l'exterior es podrà arribar al 50%, el mateix que a les piscines.
El Procicat ha aprovat també la recuperació de les colònies escolars mantenint el grup bombolla. També està previst que els alumnes de segon curs d'universitat puguin tornar a les classes presencials a partir del 8 de març.
Totes aquestes mesures tenen una vigència de set dies, de l'1 al 7 de març.
Segons Vergés, la vacunació està ajudant "molt" a estabilitzar els dades i ha subratllat que ja es veu "la llum al final del túnel". Amb tot, ha apuntat que cal "mantenir la prudència" i "seguir transitant el camí". Vergés ha remarcat que de moment "cal més temps" però, sobretot, "calen més vacunes".
Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha admès que podrien pujar els casos arran d'aquesta petita flexibilització perquè implica més interacció però ha insistit que cal "donar aire" a alguns sectors. A més, ha apuntat que ara la revisió de les mesures es fa setmana a setmana i no cada 15 dies perquè els permet ser més acurats.
Argimon ha remarcat que ara mateix les dades epidemiològiques estan estables, amb una Rt al voltant d'1. Ha dit que hi ha un cert estancament amb una baixada "molt i molt lenta" –en les dades de dijous, una baixada del -0,21%-. Si se segueix aquesta tendència, Argimon confia que els propers dies comencin a reduir les persones a la UCI, així com els ingressats a planta. Amb tot, ha remarcat que hi ha un volum molt gran de llits ocupats i una infecció per setmana també elevada –amb uns 10.000 infectats per setmana-, de manera que ha cridat a la prudència.
En un sentit similar s'ha expressat Vergés, que ha alertat que si ara hi hagués un repunt de casos creixerien molt els ingressos a crítics amb una base de partida ja alta. Això, segons ha advertit, implicaria la desprogramació de molta activitat no relacionada amb el coronavirus.
En relació a una flexibilització de mesures per Setmana Santa, Argimon ha recordat que encara falta més d'un mes, una "eternitat" en context de pandèmia, i ha remarcat que és molt complicat fer prediccions a un mes vista. El secretari de Salut Pública ha dit que saben com d'important és la Setmana Santa "des de molts punts de vista" i ha garantit que quan arribi el moment es tindrà en compte.
Argimon també s'ha referit a la presència de la variant britànica, que en les darreres setmanes ha anat guanyant en importància respecte al còmput total de casos. De fet, el secretari de Salut Pública ha advertit que en els propers 10 o 15 dies ja serà la variant predominant.
En ser preguntat per si es contemplen canvis en les mesures per fer front a aquesta variant, com un possible allargament de les quarantenes de 10 a 14 dies per dificultar els contagis, ha dit que els tècnics ho estan estudiant perquè més enllà de la idoneïtat d'acord amb l'epidèmia també cal tenir en compte si seria efectiu i hi hauria compliment per part de la població.
Un dels llocs on s'està notant l'entrada d'aquesta variant és a les escoles. Segons ha detallat Argimon, no ha variat gaire el nombre de grups confinats per casos de coronavirus o bé que tenen només un cas aïllat, amb unes xifres similars a les del primer trimestre durant la segona onada. Sí que han crescut els grups on hi ha cinc o més casos de coronavirus, que ha remarcat que és més elevat que al període anterior. El motiu d'aquesta crescuda podria ser la incidència de la variant britànica, més contagiosa, encara que de moment les dades són molt preliminars i Salut les seguirà estudiant.