La Creu Roja Catalunya ha presentat el segon Informe 'L'impacte de a covid-19 en col·lectius vulnerables'.
Assenyala que un 58,4% de les persones ateses per la Creu Roja es troben en situació de desocupació, i la meitat d'aquests (48%) han perdut la feina per culpa de la pandèmia. Aquesta xifra està gairebé 10 punts per sobre que a l'octubre del 2020.
El 19,31% de la població desocupada estan desocupats sense ERTO i el 9,66% en ERTO. Al 61,2% de les llars un o més adults de la família ha reduït els ingressos estables a causa de la pandèmia. Pel que fa als enquestats que sí que treballen, el 91% ho ha de fer presencialment i no pot teletreballar. El 35% desconeixen què és l'Ingrés Mínim Vital. Dels que n'estan assabentats, un 61% l'han demanat però només el 10% el rep.
Segons l'enquesta, el 35% de les famílies ha tingut dificultats de conciliació familiar i el 40% de les persones que conviuen amb menors en edat escolar diuen que els infants han tingut dificultats per seguir el curs durant el confinament.
L'informe també subratlla que la meitat dels enquestats no tenen ordinador a casa, i 3 de cada 10 no tenen connexió Wi-Fi o dades mòbils, fet que posa de relleu la bretxa digital, accentuada durant la pandèmia. De fet, el 38% dels enquestats no sap fer gestions en línia.
D'altra banda, l'informe també apunta que s'ha triplicat la incidència del coronavirus a les famílies vulnerables, amb el 16,88% d'enquestats que afirmen que o ells mateixos o un familiar han patit la malaltia. A l'octubre eren només el 5%. Cal tenir en compte, però, que el percentatge ha anat augmentant com també ho han fet el nombre acumulat de persones contagiades a Catalunya.
Per fer l'informe s'ha fet 1.535 enquestes a persones ateses pel Pla d'Intervenció Social de Creu Roja, fetes entre el 18 de novembre i el 8 de gener.
L'entitat calcula que 415.976 persones han rebut atenció humanitària des que es va iniciar la pandèmia fins a febrer del 2021. Amb aquesta ajuda, creuen que s'ha arribat a 1.039.940 beneficiaris indirectes.
Creu Roja també ha detectat un increment en les noves altes de persones ateses, amb 33.184 el 2019 i 56.038 només de març a desembre del 2020, gairebé el doble. En total, s'ha atès 556.706 persones aquest any, mentre que l'anterior van ser 225.000, pràcticament la meitat. L'entitat també ha distribuït 3,6 tones d'aliments.
Creu Roja ha col·laborat en els cribratges de coronavirus, amb 168.320 proves fetes. També ha habilitat diversos albergs, amb 1.414 places de les quals 61 continuen actives per allotjar vulnerables i contactes estrets.
L'entitat calcula que de març 2020 a febrer 2021 ha tingut una despesa de 16,8 MEUR, que inclouen la cobertura de necessitats bàsiques (74,3%), albergs (19,2%) i cribratges (3%). El finançament es reparteix bàsicament entre tres grans fonts força equilibrades: empreses, fundacions i particulars (35,7%); la Generalitat (32,2%) i ajuntaments (30,5%).
En ser preguntats per la possibilitat que la situació acabi sobrepassant l'entitat, el president de Creu Roja Catalunya , Josep Quitet, ha assegurat que arribaran "fins on calgui". "Vam néixer per l'emergència i si hi ha emergència hi ha Creu Roja", ha remarcat, per afegir després que treballaran perquè "ni una sola persona tingui els béns bàsics compromesos".
Per la seva banda, Morist ha garantit que Creu Roja anirà "a totes" per fer front a la problemàtica i tot i que ha admès que els "inquieta" que els falti "benzina", ha afirmat que "no faltaran mans, ni il·lusió, ni perseverança".