El Departament d'Educació ha posat en marxa la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència (USAV) en el marc d'un pla contra les violències.
Aquesta unitat ha de permetre prevenir, detectar, gestionar i coordinar tots els casos que li arribin per qualsevol via.
Paral·lelament, es posarà en marxa una aplicació perquè víctimes o coneixedors de violències o abusos puguin posar en coneixement el des de la confidencialitat.
D'altra banda, Educació es compromet a exercir l'acció popular en els procediments penals per maltractaments físics o sexuals greus i a personar-se en qualsevol denúncia per violències sexuals en l'àmbit educatiu.
Les violències que persegueix són les situacions de maltractament a infants i adolescents, les negligències, la violència o abús sexual, l'assetjament entre iguals, les ciberviolències, les conductes d'odi i discriminació, la violència masclista i al LGBTIfòbia. El conseller d'Educaicó, Josep Bargalló, ha assegurat que es donarà resposta a qualsevol tipus de violència, tot i que ha apuntat que el que sol ser més habitual és el d'un major d'edat contra un menor i majoritàriament noies.
Aquest pla, amb un pressupost de 34,74 milions d'euros fins al 2026, busca també reconèixer les víctimes, protegir-les, oferir atenció especialitzada i evitar la doble victimització. I és que la directora general de Currículum i Personalització, Maite Aymerich, ha lamentat que sovint la víctima ha de repetir l'explicació del que li ha passat diverses vegades per aconseguir que se la creguin. A més, ha de garantir el suport jurídic i l'acompanyament institucional i actuar amb contundència envers agressors i encobridors.
La USAV estarà centralitzada pels serveis centrals del Departament i comptarà amb vuit professionals –sis dels quals s'han de contractar-. La seva tasca serà la gestió dels casos que arribin a través d'una denúncia formal, que el faci arribar qualsevol membre de la comunitat educativa o que es tingui coneixement a través dels mitjans de comunicació o les xarxes socials, com a exemples.
Aquesta unitat acompanyarà els centres i la inspecció en la gestió de casos, garantirà coordinació en les actuacions i oferirà assessorament i acompanyament a les víctimes. En concret actuarà en coordinació amb la Línia d'atenció a la Infància de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i amb l'Institut Català de les Dones (ICD). Oferirà també atenció telefònica i presencial, així com l'atenció a través de l'aplicació que s'està acabant de perfilar per posar en marxa aviat. Aquesta aplicació estarà disponible tots els dies de la setmana i no s'adreça només als alumnes sinó a tota la comunitat educativa
Bargalló ha destacat que no funcionarà només per actuar en casos de violències que es donen als centres sinó en qualsevol àmbit. Així, la persona víctima o el seu entorn o qui sigui coneixedor de la situació l'ha pot posar en coneixement de la USAV encara que els fets no s'hagin produït a l'escola.
El pla contempla també un procés de formació per tal que hi hagi un seguit de referents que permetin detectar i saber com actuar davant d'un cas de violència o abús. Aquest curs s'està fent formació en violències sexuals a 40 referents de la Inspecció i de les direccions dels serveis territorials i sobre violències masclistes als 78 referents dels Equips d'Assessorament Pedagògic (EAP) i a 78 treballadors socials d'aquests EAP.
Entre aquest curs i fins al 2024, l'objectiu és arribar a 5.455 persones impulsores de la igualtat de gènere als consells escolars de centre, més de 10.000 referents de violència zero entre l'alumnat, els professorat i equips directius dels 5.455 centres educatius i tenir 120 referents en el marc dels plans educatius d'entorn.
Finalment, s'establirà una xarxa de coordinació territorial a cada servei territorial i al Consorci d'Educació de Barcelona, formada per les respectives persones referents.
El pla ha de permetre també donar dades reals sobre la magnitud de la problemàtica. Aquest curs, han arribat a la inspecció 95 possibles casos de violències o abusos en el sentit ampli, dels quals no tot s'han acabat considerant com a tal un cop analitzats.
El conseller ha reconegut que per arribar a tenir el pla s'han hagut de superar "inèrcies" i ha afegit que fins ara hi havia molts bons protocols però també casos que no s'han detectat, no s'han tractat adequadament o als que s'hi ha arribat tard.
D'altra banda, s'ha mostrat en contra que hi hagi sentències que obliguen l'administració a readmetre agressors que han complert la pena. En aquest sentit, ha afirmat que hi ha una petició al Congrés per part d'un grup parlamentari per demanar que això canviï.
Bargalló ha defensat que el lema 'Escoles Segures' ha d'anar més enllà de l'àmbit sanitari. Ha afegit que el pla "vol acabar amb la invisibilitat" i actuar de manera "contundent" per prevenir, detectar i acompanyar les víctimes.